Hlavní obsah

Policie odpálila Breivikovy výbušniny, norské gangy se na počest obětí usmířily

Oslo

Norští policisté odpálili v noci na středu zásobu výbušnin, které nalezli na farmě provozované Andersem Behringem Breivikem. Ten se přihlásil k tomu, že minulý týden pomocí výbušnin zabil osm lidí v Oslu a následně postřílel 68 osob v táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utoya. Na počest obětí se v Norsku usmířily znepřátelené motorkářské gangy.

Článek

"Policie provedla kontrolovaný výbuch nalezených výbušnin," řekla agentuře Reuters policejní mluvčí Trine Dyngelandová. Množství nalezených trhavin neupřesnila, uvedla pouze, že při odpálení nebyl nikdo zraněn.

Policie předpokládá, že Breivik použil k sestrojení výbušnin průmyslové hnojivo. Díky tomu, že provozoval farmu, ho mohl koupit velké množství, aniž vzbudil podezření úřadů.

Breivik je v současnosti ve vazbě. Pokud bude shledán vinným z terorismu, hrozí mu nanejvýš 21 let vězení. Norská prokuratura uvažuje, že ho obžaluje i ze zločinu proti lidskosti, což by mohlo vyústit v třicetiletý trest.

Motorkářské gangy pohřbily nepřátelství

Tisíce motorkářů ze znepřátelených norských gangů v úterý uzavřely bezprecedentní smír, aby v úterý položením květin na pobřeží uctili památku 68 mladých lidí zabitých při řádění Anderse Behringa Breivika na ostrově Utöya. "Bok po boku tu jeli Hell's Angels, Coffin Cheaters i Outlaws. Bylo to poprvé, co tyhle gangy jely společně," řekl agentuře AFP motorkář Henrik Bauer Larsen.

"Tyhle skupiny nejsou kamarádi," dodal na adresu v kůži oděných jezdců na těžkých motocyklech. "Za normálních okolností spolu tvrdě bojují. Ale dohodli jsme se, že necháme politiku stranou, a všichni budeme stát společně. V každém z těchhle gangů je někdo, kdo znal někoho zastřeleného na ostrově. Prostě jsme chtěli vzdát poctu obětem a jejich rodinám."

Podle jeho slov se na pobřeží sjelo 550 motorkářů z norského motocyklového svazu, který každoročně pořádá spanilou jízdu motorek značky Harley Davidson, a stovky dalších se připojily nejen z Norska, ale i zbytku Skandinávie či řad turistů. Podle zúčastněných to byl největší konvoj motorkářů v norské historii.

"Příměří nevydrží," připustil Larsen, "ale připojili se k nám dokonce i policisté na motorkách. Uvolnili nám cestu z Osla do Sundvoldenu a na pobřeží nachystali prostor pro motorky, abychom mohli dojít k pobřeží."

Reklama

Související témata:

Související články

Breivik by mohl skončit v luxusním vězení

Anders Behring Breivik, který v pátek pozabíjel v Oslu na ostrově Utoya 76 lidí, by mohl skončit v nejmodernějším a nejluxusnějším vězení v Norsku. v nedávno...

Výběr článků

Načítám