Hlavní obsah

Americký moderátor přirovnal oběti norského masakru ke členům Hitlerjugend

Novinky, Jakub Kynčl

Kontroverzní pravicový americký moderátor Glenn Beck přirovnal ve své show na celostátním rádiu oběti norského střelce z ostrova Utoya ke členům Hitlerovy mládeže. Proti moderátorovi se okamžitě zdvihla vlna nevole, během posledního roku už po několikáté.

Článek

Beck prohlásil, že ostrovní tábor mladých sociálních demokratů, kde bylo zavražděno 68 osob, oplýval "znepokojivou" podobou s kempy, které pořádala pro mladé Hitlerova NSDAP.

"Došlo ke střelbě v politickém kempu, což zní tak trochu jako... no víte... Hitlerjugend. Chci tím říci, že by mě zajímalo, kdo dělá kemp pro děti, který je celý o politice? Je to znepokojivé," řekl Beck.

Bývalý tiskový mluvčí norského premiéra Torbjørn Eriksen označil moderátorovu hlášku za jeho doposud největší poklesek. Moderátor už měl přitom již dříve velké problémy kvůli svým kontroverzním názorům.

Učí se tam demokracii

"Mladí političtí aktivisté se sjíždí na ostrov Utoya už více než 60 let, aby tam poznávali demokracii a učili se být její součástí. To je pravý opak toho, o čem bylo uskupení Hitlerjugend. Beckovy komentáře jsou ignorantské, nepravdivé a extrémně bezcitné," reagoval na moderátora pro britský Daily Telegraph Eriksen.

Beckova kontroverzní vyjádření a konspirační myšlenky z něj udělaly jednu z nejvýraznějších osob amerických médií posledních let. Loni například označil Obamu za rasistu, který má v sobě hluboce zakořeněnou nenávist vůči bílým lidem a bílé kultuře. V únoru se omluvil skupině propagující modernizaci židovské víry Reform Judaism za to, že ji přirovnal k "radikalizovanému islámu".

McCainové by dal burku

V květnu se však odmítl omluvit za výrok ve své televizní show, kde reagoval na vysílání spotu o rakovině, ve kterém účinkovala i nahá Meghan McCainová, dcera senátora Johna McCaina, který před kandidováním na prezidenta překonal rakovinu. Beck řekl, že by měla slečna McCainová nosit burku, protože je zjevně neatraktivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám