Hlavní obsah

Syn spáchal zvěrstvo, absolutní hrůzu, řekl Breivikův otec

– Oslo

Otec norského atentátníka Anderse Behringa Breivika, bývalý diplomat Jens, označil v rozhovoru pro list Daily Telegraph masakr za zvěrstvo, za absolutní hrůzu. Postiženým vyjádřil ze svého domu v Pyrenejích soustrast.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

„Vnímám toto zvěrstvo jako absolutní hrůzu,“ uvedl otec, který žije v Pyrenejích se svou třetí ženou Tove Overmovou. „Jsem v šoku.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Norsku truchlí za oběti masakruVideo: Reuters

Dům Jense Breivika v Couranelu v jižní Francii obklíčila asi desítka policistů, část z nich budovu prohledává. Novináři nemají do budovy přístup a policejní vyjádření k zásahu se AP nepodařilo získat.

S matkou se rozešel, když byl chlapci rok

Anderse měl se se svou druhou ženou, zdravotní sestrou Wenche Behringovou. To už měl tři děti z prvního manželství. Vztah se sestrou však diplomatovi působícímu v Londýně a v Paříži dlouho nevydržel, rozešli se, když byl Andresovi rok. Jens Breivik, který se oženil s jinou pracovnicí diplomatického sboru, se ho pokusil získat do své péče, chtěli ho s Tove Overnovou vychovávat ve Francii, kde žili, ale neuspěli.

„Nikdy jsme spolu nežili, ale v jeho dětství jsme byli v kontaktu. Když byl malý, byl to úplně obyčejný kluk. Neměl žádný zájem o politiku,“ řekl otec

Měl rád hip-hop

Vztah s otcem skončil, když Anders dospíval, stal se vzdorným. Měl rád hip-hop a chtěl večery trávit s gangem, který sprayoval graffiti na domy v okolí Osla.

V šestnácti se pak přidal k mládežnické organizaci Pokrokové strany, která je proti imigraci. Jak se jeho názory radikalizovaly, začal kontaktovat další ultrapravicové skupiny po celé Evropě včetně srbských radikálů.

Také odjel do Londýna, kde se setkal s podobně smýšlejícími extremisty, kteří chtěli jako on vést ozbrojený boj proti multikulturalismu. Byl v kontaktu například s Anglickou obrannou ligou.

Související články

Výběr článků

Načítám