Hlavní obsah

Mám dost materiálu na 20 explozí, napsal si norský zabiják před masakrem

Aktualizováno

Anders Behring Breivik, jehož norská média považují za útočníka z Osla, kde nechal vybuchnout bombu, a z ostrova Utoya, kde má na svědomí 86 životů, těsně před masakrem na internetu zveřejnil své zápisky. Podle nich se na útoky pečlivě připravoval.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Článek

Breivik už policii řekl, že oba útoky, při nichž dohromady zahynulo 93 lidí, provedl sám. Policisté nicméně prověřují, zda na nich nemá podíl ještě jiná osoba.

Se svými ultrapravicovými názory se Breivik svěřil na videu i v manifestu, jehož název zní Evropská deklarace nezávislosti. Vyznal se v ní ze svých politických názorů i postojů k multikulturalismu.

V současnosti se Breivik nachází v rukou policie a v případě obvinění mu podle protiteroristického zákona hrozí 21 let ve vězení. Podle agentury AFP má v pondělí stanout před soudem.

Z pasáží jeho deníku vyplývá, že se zadržením počítal.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Žena stojí u památníku na pobřeží na dohled od ostrova Utoya, kde zahynulo 86 lidí.

25. dubna - Několik předchozích týdnů jsem strávil hraním Dragon Age II a další nových her. Fantastické!

27. dubna - Objednal jsem si hnojiva, mají přijít příští týden. Ještě předtím jsem si oficiálně zaregistroval svou firmu jako zemědělský subjekt, abych mohl objednávat od národních farmářských dodavatelů.

- Minulý týden jsem v hlavním městě strávil dost času s přáteli ... Věděl jsem, že to je na dlouhou dobu poslední šance, kdy se můžu radovat z jejich přítomnosti.

11. května - Je poněkud ironické, že jsem tak blízko největší vojenské základny v zemi. Ušetřilo by mi hodně potíží, kdybych si mohl "půjčit" hrnek cukru a 3 kg C4 (plastická trhavina, pozn. ČTK) od svého drahého souseda:-)

14. května - Pokračuji v syntetizování kyseliny acetylsalicylové z aspirinu... Dnes je finále (písňové soutěže, pozn. ČTK) Eurovize. Miluju Eurovizi..!:-) Má země má ubohý, politicky korektní příspěvek, jako vždycky. Žadatele o azyl z Keni, zpívá bongo song, velmi reprezentativní zástupce Evropy a mé země.

26. května - Nakupoval jsem mixéry, asi 12 jsem jich koupil...různé značky, abych je otestoval.

11. června - Po velmi dlouhé době jsem se dnes modlil. Vysvětloval jsem Bohu, že pokud nechce, aby marxisticko-islamistická aliance během příštích sta let úplně vyhladila evropské křesťany, musí zajistit vítězství těch, kteří za zachování evropského křesťanství bojují.

13. června - Připravil jsem testovací zařízení a přesunul se na odlehlé místo... Zapálil jsem rozbušku, šel ven a čekal. Bylo to asi nejdelších 10 vteřin v mém životě... Prásk! Detonace byla úspěšná!:-)

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský extrémista v antimuslimském videuVideo: Reuters

4. července - Začal jsem s přípravami na cestu k tajné skrýši, kam jsem si zakopal zbraně loni v červenci.

15. července - Dnes jsem jel vlakem do hlavního města vyzvednout si rezervované auto z půjčovny.

18. července - V noci po setmění jsem naložil vše do auta. Ale ještě to potřebuju pořádně připevnit. Vyzkoušel jsem zařízení. Jsem vysílen!!! Ale dobrý trénink. Piju čtyři proteinové nápoje denně, abych posílil svaly.

22. července - Tak začínám sérii výbuchů na připravených místech... Mám dost materiálu na minimálně 20 explozí...Bude to buď všechno, nebo nic... První na řadu přijde maškarní večírek, v převleku policisty. Přijedu s odznaky:-) Bude úžasné, jak všechny ohromím:-).. Poznámka na okraj: představte si, že by teď ke mně přišli muži zákona. Asi by mě omylem pokládali za teroristu, hahaha.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Záchranáři pátrají po pohřešovaných v jezeře Tyrifjord u ostrova Utoya.

Reklama

Výběr článků

Načítám