Hlavní obsah

Teroristický útok v Norsku odsoudil prakticky celý svět

Atentát v Oslu, který za sebou nechal mrtvé a zraněné, ohromil svou zákeřností prakticky celý svět. Teroristický útok například odsoudila Evropská unie a solidaritu s Norskem vyjádřil americký prezident Barack Obama a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

"Chci Norům tlumočit svou osobní soustrast," vzkázal z Oválné pracovny Obama. Takové útoky podle něj připomínají celému mezinárodnímu společenství, co je ve hře, a že svět musí takovým teroristickým činům zabránit. Apeloval také na nezbytnost spolupráce zpravodajských služeb. "Jsme s nimi, poskytneme jim všechnu možnou pomoc," rovněž vzkázal Obama Norsku, které je spojencem USA v NATO.

V Oslu se uděluje Nobelova cena za mír, kterou v roce 2009 získal právě Obama.

Solidaritu s Norskem vyjádřil také generální tajemník Severoatlantické aliance Rasmussen, který atentát označil za odporný čin. "Země NATO stojí jednotně v boji proti takovým násilným aktům," zdůraznil.

Sarkozy: Atentát byl hnusný

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že byl atentátem zcela šokován. "Útok takového rozsahu by člověk nečekal v Norsku, jež je známo svým mírem doma a svou snahou k nastolení míru v zahraničí," řekl Barroso. Norsko není členem Evropské unie.

Britský ministr zahraničí William Hague vyjádřil soustrast "všem, kdo ztratili blízké, anebo byli zraněni při strašlivém bombovém atentátu v Oslu". Šéf britské diplomacie odsoudil všechny teroristické činy a ujistil, že Velká Británie je tváří v tvář takovým ohavnostem po boku Norska a všech svých spojenců.

Za hnusný a nepřijatelný označil atentát v Oslu francouzský prezident Nicolas Sarkozy v dopise zaslaném norskému premiérovi Jensi Stoltenbergovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám