Hlavní obsah

Hadžić navštívil nemocnou matku a odletěl do Haagu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić, kterého tento týden dopadli západně od Bělehradu, v pátek ráno v doprovodu policejní eskorty navštívil svoji vážně nemocnou matku v Novém Sadu. Následně zamířil na letiště, odkud odletěl do Haagu. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) stane v pondělí. Čelí obvinění ze spáchání válečných zločinů v Chorvatsku během konfliktu v 90. letech.

Foto: Reuters

Goran Hadžić přichází v doprovodu policisty k soudu.

Článek

Hadžiče před odjezdem z věznice navštívila jeho sestra a bývalá milenka, s níž má nemanželskou dceru. S manželkou Živkou a synem se Hadžić viděl už ve čtvrtek, upozornila ČTK.

V pátek někdejšího prezidenta Republiky Srbská Krajina přepravilo zvláštní letadlo do Rotterdamu. Odtamtud byl přepraven do Haagu. Proti svému vydání se rozhodl nepodat odvolání. U soudu stane v pondělí, kdy si vyslechne obvinění a má se k němu vyjádřit, zda se cítí vinen, či ne. Celkem před Mezinárodním trestním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii čelí 14 bodům obžaloby.

Hadžiče dopadli, protože chtěl prodat ukradený obraz

Hadžić byl zadržen ve středu, prozradil ho pokus prodat ukradený obraz od Amedea Modiglianiho. [celá zpráva]

Hadžičovi je připisován podíl na masakru téměř 300 osob ve Vukovaru. Úřadům unikal téměř osm let poté, co byl v roce 2004 obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně mučení, deportací, vyhlazování a cílené destrukce. Z Vukovaru měl deportovat 20 000 lidí.

Hadžić usiloval o vytlačení Chorvatů a dalších nesrbských obyvatel z oblastí, které v mezidobí 1992 až 1993 kontroloval.

Během války v Chorvatsku v letech 1991 až 1995 zemřelo přes 10 000 lidí.

Z čeho je Hadžić obžalován:
Bod 1: Perzekuce Chorvatů a nesrbských obyvatel z politických, rasových a náboženských důvodů.
Body 2 – 4: Zabíjení a vraždy stovky Chorvatů a nesrbských obyvatel, včetně 264 lidí, kteří byli vyvedeni z vukovarské nemocnice a zastřeleni.
Body 5 – 9: Věznění, mučení a nehumánní, kruté zacházení s tisíci zadržovanými v táborech, kde bylo běžné týrání, hladovění a sexuální útoky.
Body 10 – 11: Deportace a nucený transfer až 90 000 Chorvatů a nesrbských obyvatel z částí Chorvatska.
Body 12 – 14: Cílená destrukce a drancování veřejného nebo soukromého majetku včetně domovů a náboženských a kulturních objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám