Hlavní obsah

Úplatný vídeňský policista poskytoval důvěrné informace Kazachstánu

Vídeň

Vídeňský policista byl odsouzen na tři roky vězení, z toho šest měsíců nepodmíněně, za to, že za úplatu poskytoval kazašské tajné službě důvěrné informace o místě pobytu bývalého kazašského velvyslance v Rakousku Rachata Alijeva. Jiný policista, jenž kolegovi opatřoval informace z policejních databází, podle agentury APA vyvázl s osmiměsíční podmínkou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Státní zastupitelství se chce proti verdiktům odvolat, protože oba tresty se mu zdají příliš mírné.

Kazachstán se zatím marně dožaduje vydání bývalého zetě kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva; Rachat Alijev byl ve vlasti odsouzen mimo jiné za spiknutí proti hlavě státu a v současnosti se v Rakousku pravděpodobně nenachází.

Jedenapadesátiletý policista údajně předával kazašskému tajnému agentovi zprávy o vyšetřování místa pobytu Alijeva. Za předávání dokumentů prý inkasoval 36.000 eur (přes 880.000 korun). Odsouzen byl oficiálně za zneužití úřední moci. Naopak byl zproštěn obvinění z tajné zpravodajské činnosti v neprospěch Rakouska, uvedla APA.

Alijev byl v Kazachstánu odsouzen na 40 let vězení za pokus o svržení svého prezidenta Nazarbajeva, za vyzrazení státního tajemství, krádeže a vydírání. Nedávno navíc kazašské úřady oznámily, že chtějí Alijeva soudit za únos a vraždy dvou bankéřů. V této kauze jej stíhají i rakouské úřady.

Skandální kauza začala v roce 2007, kdy prý tehdejší velvyslanec Alijev zorganizoval únos dvou šéfů kazašského bankovního ústavu Nurbank. Za jeho komplice soud označil tehdejšího šéfa tajné policie Alnura Musajeva a pracovníka Nurbanky Vadima Košljaka, kteří se prý dodnes ukrývají v Rakousku.

V polovině letošního května policie našla nedaleko města Almaty těla dvou mužů, která byla později pomocí DNA identifikována jako pozůstatky dvou unesených bankéřů.

Alijev byl v roce 2007 odvolán z velvyslanecké funkce poté, co označil Nazarbajevův režim za dědice sovětské totality a sám projevil prezidentské ambice. Své stíhání Alijev považuje za politicky motivované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám