Hlavní obsah

Pivo je alkohol, uznala ruská vláda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek podepsal zákon, který oficiálně klasifikuje pivo jako alkoholický nápoj. Až dosud byly v zemi nápoje s obsahem alkoholu pod deset procent považovány za potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv si připíjí pivem s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Článek

Prodej piva tak bude od příštího roku podléhat stejné kontrole jako tvrdý alkohol, jehož konzumace je dvojnásobně nad kritickou mezí stanovenou Světovou zdravotnickou organizací. Pivo už například nebudou smět prodávat obchody bez povolení, ty s licencí zase pouze v povolených hodinách. Omezena bude také reklama na chmelový mok.

Ačkoliv mezi Rusy zůstává nejoblíbenější vodka, k pivu se obracejí stále častěji, což je mimo jiné důsledek marketinkové kampaně, jež pivo vydává za zdravější. Zatímco prodej vodky v uplynulém desetiletí klesl o téměř 30 procent, prodej piva se o více než 40 procent zvýšil. I to bylo příčinou loňského nárůstu daní na pivovarnickou produkci o 200 procent, poznamenala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám