Hlavní obsah

Válečného zločince Hadžiče dopadli při pokusu prodat Modiglianiho obraz

Novinky,
Bělehrad

Prezidenta bývalé Republiky srbská Krajina v Chorvatsku Goran Hadžiče dopadli, protože se pokusil prodat ukradený Modiglianiho obraz Portrét muže. Zadržen byl ve Vojvodině ve vesnici Krušedol u Nového Sadu v oblasti kde jsou pravoslavné kláštery na Fruškej gore. Je obviněn z masakru 250 Chorvatů, které jeho muži vyvlekli z nemocnice v dobytém Vukovaru.

Článek

Srbský prokurátor Vladimir Vukčević potvrdil, že zlom v marném pátrání přinesla zpráva zahraniční organizace služby, která hledala ukradený Modiglianiho obraz Portrét muže: „Průlom přinesla informace, že Hadžić chtěl prodat ukradený Modiglianiho obraz, protože mu docházely peníze.“

„Hadžić měl falešnou identitu, měl falešné dokumenty na jiné jméno, měl zbraň, ale nepokoušel se bránit zatčení,“ řekl ještě Vučkčević k zadržení muže, který se zbavil typického plnovousu. [celá zpráva]

Zásah však mohl být zhacen. V minulém týdnu prosáklo mnoho zpráv, že se ho úřady pokusí zadržet „Jeho přátelé mu chtěli poslat vzkaz, že by měl opustit Srbsko, ale dobrá spolupráce se zpravodajskými službami dalších zemí pokusu zabránila,“ uvedl Vukčević.

Obraz byl podle srbských médií nalezen v domě jednoho z Hadžičových přátel.

Informaci o pokusu prodat zmizelý obraz poskytl Srbům londýnský Registr ukradených děl. Potvrdil to jeho ředitel Christopher Marinello: „Pracovali jsme se srbskými úřady už dříve a nyní s nimi pracujeme v řadě jiných případů.“

Obraz byl vystaven v roce 2007 v Bělehradu, kde byl ukraden. Hadžić byl napojen na podsvětí.

Modiglianiho obrazy se nyní prodávají za čtyři až deset miliónů dolarů. Kdo ale prodává ukradené dílo, dostane tak pět až deset procent jeho aukční ceny.

Foto: Reuters

Hadžiče přivádějí k bělehradskému soudu

Místo úkrytu Hadžiče nebylo nijak překvapivé. Měl blízko k mocné srbské pravoslavné církvi. Místní politik Nenad Čanak potvrdil, že před pěti lety se Hadžíć skrýval v klášteře na Fruškej gore. Tam je jich celá řada. Vybudovaly se poté, co byli Srbové poraženi na Kosově poli a museli opustit kláštery v Kosovu.

Hadžič je obviněn Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) z 14 zločinů. Bělehradský soud už ve středu avizoval, že by mohl být vydán do Haagu. Hadžić už před soudem stanul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám