Hlavní obsah

V Srbsku zadrželi posledního hledaného válečného zločince Hadžiče

– Bělehrad • Aktualizováno
Novinky, rei

Srbské úřady zadržely v regionu Fruška gora nedaleko domu jeho rodiny Gorana Hadžiče, informoval ve středu server bělehradského rozhlasu B92. Hadžić byl posledním čelným představitelem hledaným kvůli válečným zločinům spáchaným během válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech. Zatčení potvrdil srbský prezident Boris Tadić.

Článek

„Zatčením Hadžiče jsme splnili svou morální povinnost,“ oznámil na dopolední mimořádné tiskové konferenci Tadić. Doplnil, že Srbsko Hadžiče nekrylo. Odmítl ale doplnit podrobnosti s poukazem na probíhající vyšetřování.

Bělehrad na dopadení Hadžiče pracoval podle prezidentových slov intenzivně poslední tři roky. Srbsko tak dostálo svým závazkům vůči haagskému tribunálu, poznamenal.

Jeden z někdejších politických vůdců vzbouřených chorvatských Srbů Goran Hadžić byl spolu s bývalým bosenskosrbským generálem Ratkem Mladičem donedávna posledním ze dvou hledaných představitelů. Evropská unie jejich dopadením podmiňovala jednání o přístupu Srbska k unii.

Mladić byl dopaden koncem května a stanul v Haagu před mezinárodním trestní tribunálem. Na Hadžiče údajně dostaly bezpečnostní složky anonymní tip. Za informace vedoucí k jeho dopadení úřady nabízely odměnu 1,4 miliónu dolarů (zhruba 24 miliónů korun).

Někdejšímu prezidentovi Republiky Srbská Krajina Hadžičovi je připisován podíl na masakru téměř 300 osob ve Vukovaru. Úřadům unikal téměř osm let poté, co byl v roce 2004 obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně mučení, deportací, vyhlazování a cílené destrukce. Z Vukovaru měl deportovat 20 000 lidí.

Hadžić usiloval o vytlačení Chorvatů a dalších nesrbských obyvatel z oblastí, které v mezidobí 1992 až 1993 kontroloval. Celkem před Mezinárodním trestním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii čelí 14 bodům obžaloby.

Během války v Chorvatsku v letech 1991 až 1995 zemřelo přes 10 000 lidí.

Z čeho je Hadžić obžalován:

Bod 1: Perzekuce Chorvatů a nesrbských obyvatel z politických, rasových a náboženských důvodů.

Body 2 – 4: Zabíjení a vraždy stovky Chorvatů a nesrbských obyvatel, včetně 264 lidí, kteří byli vyvedeni z vukovarské nemocnice a zastřeleni.

Body 5 – 9: Věznění, mučení a nehumánní, kruté zacházení s tisíci zadržovanými v táborech, kde bylo běžné týrání, hladovění a sexuální útoky.

Body 10 – 11: Deportace a nucený transfer až 90 000 Chorvatů a nesrbských obyvatel z částí Chorvatska.

Body 12 – 14: Cílená destrukce a drancování veřejného nebo soukromého majetku včetně domovů a náboženských a kulturních objektů.

            zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám