Hlavní obsah

Berlusconi zastavil vyšetřování zmizení desetitisíců raket a pušek

– Řím
Novinky, rei

Vláda italského premiéra Silvia Berlusconiho zastavila vyšetřování zmizení více než deseti tisíc raket, třiceti tisíc útočných pušek kalašnikov a 32 miliónů kusů munice ze skladu na ostrově ve Středomoří. Spekuluje se o tom, že zbraně byly tajně dodány rebelům v Libyi. Napsal to deník Corriere della Sera.

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Kromě zmíněných kalašnikovů Ak-47 a munice chybí 5000 raket kaťuša, 400 protitankových střel Fagot a zhruba 11 tisíc dalších protitankových střel.

Zbraně byly údajně na lodi, kterou na pomezí Jadranského moře během válek na Balkáně v 90. letech zadržely britské a italské námořní síly ve spolupráci s ukrajinskou tajnou službou. Italský list napsal, že zbraně pocházely z bývalého Sovětského svazu.

Při následném soudním řízení vyšlo najevo, že plavidlo Jadran Express o výtlaku 19 400 tun vezlo dostatek zbraní a munice pro celou armádu. Oficiálně bylo deklarováno, že ve 47 kontejnerech se nachází egyptská bavlna. Loď původně směřovala do chorvatské Rijeky.

Ačkoliv italský soud nařídil zbraně zničit, úřady je nechaly pouze dopravit do muničních skladů na ostrově Santo Stefano u břehů Sardinie, a to komerčními trajekty. Odsud byly mezi 18. a 20. květnem letošního roku znovu vyzvednuty a přemístěny na pevninu. Armádní vozidla je odvezla, potvrdil britskému Guardianu zdroj obeznámený s operací. Místo určení bylo tajné a takové i zůstalo.

Podpora libyjským rebelům

Vzhledem k načasování se ale spekuluje, že zbraně skončily v rukou libyjských rebelů. Jen měsíc předtím totiž předseda italské vlády Silvio Berlusconi radikálně změnil svůj postoj vůči situaci v Libyi, přeťal pouta dosud silného spojenectví s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím a podpořil letecké akce spojenců.

Zmizení zbraní začala vyšetřovat prokuratura ve městě Tempio Pausania, ale vyšetřování bylo zastaveno po telefonátu z Berlusconiho kanceláře. Premiérův úřad informace italského tisku nekomentoval.

Reklama

Související články

USA jednaly s Kaddáfího vyslanci

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že jednalo s vyslanci libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího. Sdělili mu, že Spojené státy trvají na odstoupení...

Výběr článků

Načítám