Hlavní obsah

U Smolenska selhali polští piloti, neuměli to s autopilotem, napsal Newsweek

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katastrofu ve Smolensku, při níž 10. dubna 2010 zahynul polský prezident Lech Kaczyňski s 95členným doprovodem, zavinili polští piloti. Polská mutace týdeníku Newsweek to napsala s odvoláním na jednoho ze spoluautorů polské zprávy o tragédii. Ta má být zveřejněna příští týden.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

„Piloti pár sekund před neštěstím zkoušeli zapnout zařízení pro automatický odlet na druhý okruh, tedy přerušení přistání. Problém však byl v tom, že posádka předtím automat neaktivovala. Proto letadlo na zmáčknutí tlačítka odletu nereagovalo a následně se zřítilo,“ uvedl odborník, který si přál zůstat v anonymitě.

Newsweek dále napsal, že piloti prezidentského speciálu Tu-154 nemuseli znát podrobnosti postupu.

Člen polské vyšetřovací komise zároveň upozornil, že se to mohli dozvědět na školení na letovém simulátoru. „Takové školení však piloti neabsolvovali u výrobce letadla v Rusku už několik let, protože to polská strana zrušila.

„Posádka nedokázala reagovat na situaci, protože nevěděla, jak některé přístroje v Tu-154 pracují. Jinak řečeno: neprošli potřebným školením,“ řekl letecký expert Tomasz Hypka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám