Hlavní obsah

Německá policie vrací úder hackerům, jednoho prý zadržela

Německá policie zahájila protiofenzivu vůči hackerům, kteří se před deseti dny vloupali do pátracího systému bezpečnostních úřadů. Zadržen byl první podezřelý. Třiadvacetiletý Němec je podle agentury DPA podezřelý, že se naboural do systému Patras, s jehož pomocí vyšetřovatelé hledají osoby, automobily nebo zbraně.

Foto: Novinky

Článek

Anonymní skupina No Name Crew už ohlásila další útoky. Podle agentury DPA útoky jasně ukazují, jak zranitelné jsou počítačové systémy německých úřadů.

Podezřelý uvízl v síti policie v neděli večer v Severním Porýní-Vestfálsku. Při prohledání jeho bytu byl zajištěn důkazní materiál. Další podrobnosti k podezřelému vyšetřovatelé neoznámili, ani to, zda patří ke skupině No Name Crew.

Podle serveru Spiegel Online byl muž zadržen ve městě Rheine nedaleko hranice s Nizozemskem. Už dříve byl podezírán z počítačové kriminality a trestán za vydírání. Na svobodě byl jen pod podmínkou.

Skupina No Name Crew na internet umístila citlivá data a telefonní čísla z databází celního vyšetřování. Kromě toho se na internetu objevilo organizační schéma policejního ředitelství v Koblenci, a to i se jmény, telefonními čísly a kanály vysílaček. Data byla ukradena z policejního počítače.

Hackeři pohrozili zveřejněním dalších tajných dat v případě, že bude zadržen některý z jejich členů. Ultimátum mělo vypršet v pondělí večer, ale internetová stránka hackerů byla už odpoledne nedostupná.

Skupina hodlá další složku zveřejnit 28. července. Hackeři tvrdí, že už na internet umístili 700 megabytů dat, které jsou zatím v zakódované databázi. Pokud bude někdo ze skupiny zatčen, zveřejní prý přístupové heslo.

Nedělník Bild am Sonntag informoval, že počítače spolkové policie byly napadeny viry, takzvanými trojskými koni, od září loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám