Hlavní obsah

Gruzínec napadl demonstrující polonahé Ukrajinky

Novinky,
Kyjev

Zaměstnanec gruzínské ambasády napadl v pondělí podle agentury Reuters v Kyjevě skupinu polonahých ukrajinských demonstrantek z feministické skupiny Femen. Ty před velvyslanectvím protestovaly proti tomu, že v Gruzii byl zadržen fotoreportér a obviněn ze špionáže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úředník z ambasády napadl polonahé ukrajinské demonstrantky Video: Reuters

 
Článek

Demonstrantky před ambasádou držely v rukou dřevěné makety fotoaparátů a kamer a transparenty s nápisy. Žádné obrázky, žádná svoboda.

Muž z velvyslanectví napadl demonstrantky s cílem přerušit jejich protest. Útočil na makety kamer a Ukrajinky vytlačoval. Také napadl jednoho fotoreportéra, který se pokusil zaznamenat jeho akci.

Demonstranti a novináři zavolali na pomoc ukrajinskou policii. Ta odvedla muže pryč.

Demonstrace se konala na podporu osobního fotografa gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho a dalších dvou fotoreportérů, kteří byli minulý týden obviněni, že předávali tajné informace Rusku.

Aktivní feministky

Skupina Femen, která tvrdí, že se snaží zlepšit postavení žen v postsovětské společnosti, je v poslední době velmi aktivní. Radio Svobodná Evropa připomíná, že pořádala řadu akcí, na nichž její členky byly polonahé. Mimo jiné demonstrovala před saúdskoarabským velvyslanectvím, kde v hidžábech řídily s obnaženými prsy na protest proti tomu, že v Saúdské Arábii nemají řídit ženy. Měly transparent Auta pro ženy, velbloudy pro muže.

Také se zasazují o tvrdší postihy klientů prostitutek a ne prostituujících žen.

Skupina, která má několik set členek a tisíce příznivců, vznikla v roce 2008. Čelí i potížím s ukrajinskými úřady. Jedna z jejích členek, 21letá Ann Ševčenková, byla podle svých slov vyhozena z práce kvůli tomu, že se polonahá účastnila demonstrace proti premiéru Azarovovi. Pracovala v tiskové službě vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám