Hlavní obsah

Oslavy pádu Bastily zastínila zpráva o padlých v Afghánistánu

Právo, nek
Paříž

Tradiční vojenskou přehlídkou na pařížské třídě Champs-Élysées oslavila ve čtvrtek Francie svůj státní svátek – výročí dobytí Bastily 14. července 1789. Letošní ceremonie byla zasvěcena 13 tisícům francouzských vojáků, kteří působí v zahraničních misích, včetně Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francie si připomněla zrození revoluceVideo: Reuters

 
Článek

Právě z Afghánistánu přišla den před přehlídkou zpráva, že pět příslušníků francouzského kontingentu zahynulo při bombovém útoku na východě země, a další zahynul ve čtvrtek při střetu s povstalci. To oslavy v Paříži poznamenalo.

„Je to smutný den pro francouzskou armádu a celý francouzský národ.,“ zdůraznil prezident Nicolas Sarkozy ve vojenské nemocnici na pařížském předměstí Clamart, kde před přehlídkou navštívil veterány zraněné v Afghánistánu. „Samozřejmě jim zasvěcujeme náš dnešní národní svátek, i když byl zastíněn tím, co se stalo,“ dodal.

Foto: Reuters

Prezident Nicolas Sarkozy na přehlídce

Na čestné tribuně na náměstí Svornosti zasedli vedle Sarkozyho a členů vlády také vojáci zranění při plnění úkolů v zahraničí a jejich rodinní příslušníci. Pěšky, na koních nebo na některém ze tří set vozidel před nimi defilovalo sedm tisíc příslušníků armády, z nichž velká část má za sebou zahraniční zkušenost. Na pařížskou oblohu se pak v pečlivě nacvičených formacích vzneslo 84 letadel a bojových vrtulníků.

Foto: Reuters

Příslušníci cizinecké legie

Francie slaví svůj svátek u příležitosti výročí dobytí Bastily, nechvalně proslulého pařížského vězení. Okolo 900 demonstrantů tehdy zaútočilo na tento nenáviděný symbol královského despotismu a obsadilo jej. Začala tak Francouzská revoluce, která vyústila v pád monarchie.

Těhotná Carla zůstala u moře

Na rozdíl od předchozích let se letošních oslav v Paříži nezúčastnila prezidentova manželka Carla Bruniová-Sarkozyová. Protože je v šestém měsíci těhotenství, zůstala v letní rezidenci hlavy státu, pevnosti Brégancon na Azurovém pobřeží, kde odpočívá. Sarkozy za ní zajíždí o víkendech, což v minulých dnech zachytili i reportéři bulvárních médií.

Foto: Reuters

Těhotná manželka francouzského prezidenta Carla Bruni-Sarkozyová odpočívá u moře.

Carla je na jejich snímcích v bikinách a její zakulacené bříško už zcela zjevné. Elysejský palác přesto dodnes těhotenství Carly oficiálně nepotvrdil. Dítě se má narodit v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám