Hlavní obsah

Potápěči pátrají po obětech v kalné Volze, z kapitána záchranné lodi je hrdina

Novinky, alt

Ruští záchranáři stále pátrají po 29 tělech obětí nedělní katastrofy parníku Bulgarija na řece Volze. Nevyloučili, že těla mohla odnést řeka, a prohledávají ji v délce 200 kilometrů. Řeka má přitom v místě neštěstí šířku několik kilometrů. Úřady také zveřejnily záběry potápěčů, kteří natáčeli v bahnité vodě vrak lodi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodní záběry potopeného parníku BulgarijaVideo: Reuters

 
Článek

Loď se potopila během tří minut a lidé, kteří byli například v kajutách, vůbec neměli čas je opustit. Právě v nich našli záchranáři nejvíc obětí. Zůstaly v nich uvězněny celé rodiny.

Je již téměř jisté, že potopení plavidla způsobil špatný technický stav. Levý motor nefungoval, loď se nakláněla na pravobok a při jednom ze silných poryvů větru posádka nezvládla stroj vyrovnat.

Hrdinný kapitán

Rusko si také vytvořilo hrdinu z třicetiletého kapitána lodi Arabella, která zachránila osm desítek pasažérů. "Hluboce se klaním, kapitáne. Ještě žijí v naší zemi hrdinové. Jste chlapík," píší lidé podle ČTK v internetových diskuzích na adresu Romana Lizalina.

Foto: Profimedia.cz

Loď Arabella přiváží pasažéry zachráněné z parníku Bulgarija.

Naopak kapitánům dvou lodí, kteří místo neštěstí bez povšimnutí minuli, hrozí trestní stíhání. Lizalin se přitom jednoho z nich zastal. Remorkér prý chtěl pomoci, ale kapitáni se po vysílačce dohodli, že by tam neobratné plavidlo jen překáželo. „Všechny trosečníky jsme vytáhli z vody velice rychle, zatímco on by nestačil za tu dobu ani spustit záchranné čluny," řekl Lizalin.

V rozhovoru v ruské televizi popisoval, jak si pasažéři jeho lodi svlékali oblečení a ve svých lékárničkách sháněli léky, aby zachráněným mohli pomoci. Loď zachránila 77 lidí. Dalším dvěma se podařilo doplavat na břeh.

Na Bulgariji bylo asi 200 pasažérů, přesné číslo stále není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám