Hlavní obsah

Veřejným činitelům hrozí na Slovensku vězení i za ekonomické přešlapy

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští veřejní činitelé mohou jít do vězení až na pět let, pokud z nedbalosti způsobí škodu velkého rozsahu na majetku státu nebo obce, způsobí těžkou újmu na zdraví nebo smrt více osob. Vyplývá to z novely trestního zákona, kterou ve středu schválil slovenský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Opozice již dala najevo obavy z možné kriminalizace veřejných činitelů, kteří přijímají rozhodnutí v dobré vůli a s dobrým úmyslem.

Slovensko také zavádí tresty za tzv. volební korupci. Za úplatek voliči, aby volil podle představ někoho jiného, budou hrozit až dva roky vězení. Veřejnému činiteli hrozí za úplatek voliči až pět let. Volič, který požádá o úplatek za to, že bude volit jistým způsobem, může jít do vězení až na jeden rok.

Šest měsíců až tři roky vězení hrozí na základě novely také za popírání, zpochybňování nebo schvalování holocaustu, zločinů fašismu a komunismu.

Novela zpřísňuje tresty za opakované týrání zvířat. Za týrání zvířat zvlášť krutým způsobem hrozí až rok vězení. Pokud se čin dotkne více zvířat, může jít pachatel do vězení až na pět let. Za smrt zvířete způsobenou zanedbanou péčí hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám