Hlavní obsah

Rozbitý český autobus šněroval po rakouské dálnici, chybělo mu kolo

Vídeň
Aktualizováno

Obsazený český autobus, na jehož palubě cestovalo mezi cestujícími i mnoho dětí, zastavila ve Vídni rakouská policie. Důvodem byl jeho žalostný technický stav. Chybělo mu jedno ze zadních kol, kvůli čemuž nebyl schopen udržet se na dálnici v jízdním pruhu. Po kontrole se přišlo na dalších 11 závažných nedostatků na brzdách, světlech, ložiscích nebo oknech. Informovala o tom agentura APA.

Foto: PR, ČTK

Autobus, kterému chybí zadní kolo, měl problém se udržet v jízdním pruhu.

Článek

Policie autobus jedoucí rychlostí 80 kilometrů za hodinu zastavila v úterý dopoledne na vídeňském dálničním obchvatu A23. Řidič řekl, že byl na cestě z italského Udine a jel na Brno.

Vozidlo patří brněnské firmě Autokarem.cz, která zajišťuje pro cestovní kanceláře autobusovou dopravu. Podle jednatele firmy Petra Polišenského v tomto případě autobus převážel klienty jedné z brněnských kanceláří. K technickému stavu autobusu se Polišenský blíže vyjadřovat nechtěl, prý bude případ teprve prověřovat.

Autobus byl nápadný už tím, že měl problémy udržet se v jízdním pruhu. Policejní hlídka ho proto zastavila.

S řidičem proběhne správní řízení

Chybějící pravé zadní kolo, které komplikovalo ovládání vozu, vysvětloval řidič tím, že po defektu v Itálii nebyl schopen nasadit rezervu.

Na sedmatřicetiletého řidiče bylo podáno trestní oznámení. Mluvčí vídeňské policie Roman Hahslinger ve středu uvedl, že řidič nebude trestně stíhán, ale bude proti němu zahájeno správní řízení, jak je obvyklé u dopravních přestupků. "To znamená, že mu hrozí jen peněžitá pokuta, a to nanejvýš v řádu několika málo tisíc eur," uvedl mluvčí.

"Pravděpodobně se něco muselo s autobusem stát cestou zpět z Itálie. Při odjezdu z Brna byl určitě v pořádku," uvedl Polišenský. Vůz už je prý v servisu. Pasažéři se dostali do Česka jen s mírným zpožděním. Firma pro ně vypravila z Brna do Vídně náhradní autobus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám