Hlavní obsah

Z lodi potopené na Volze vyprostili sto těl, zemřely hlavně ženy a děti

Kazaň
Aktualizováno

Z vraku výletní lodi Bulgarija, která se potopila v neděli na Volze pod Kazaní, bylo vyzvednuto už sto těl obětí, uvedly úřady. Potápěči budou na místě pracovat do té doby, než se vyprostí všechna těla. Pod vodou jich může být ještě 25. Mezi mrtvými jsou především ženy a děti, protože v době, kdy šel parník ke dnu, byly v podpalubí.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři na Volze

Článek

"K dnešnímu ránu počet mrtvých dosáhl 100 lidí," uvedl mluvčí ministerstva pro mimořádné situace. Mězi oběťmi je 63 žen, 19 mužů a 18 dětí. Identifikováno bylo 85 z nich.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb kapitána potopené lodi BulgarijaVideo: Reuters

„V tuto chvíli dorazili všichni potápěči, které má ministerstvo pro mimořádné situace k dispozici. Je to celkem 179 potápěčů. Budou pracovat do té doby, než bude jasné, že všechna těla byla nalezena,“ uvedl ministr dopravy Igor Levitin. Jsou mezi nimi i vojenští potápěči ze 40. státního veděckovýzkumného institutu. Ti mimo jiné zasahovali u potopení jaderné ponorky Kursk.

V potopené lodi vždy pracují tři skupiny potápěčů o osmi až dvanácti mužích současně. Již prozkoumali 90 až 95 procent prostorů lodi. „Postupovali z vrchní paluby na střední a dolů do podpalubí a technických úseků lidi,“ uvedl náčelník oddělení informací sboru požárníků a záchranářů Tatarstánu Marat Rachmatulin.

Foto: Profimedia.cz

Remorkéry na Volze nad místem neštěstí

Pátrá se však nejen na lodi, ale až do vzdálenosti 130 kilometrů od ní, protože není vyloučeno, že některá těla odnesl proud široké řeky Volhy.

Na palubě lodi mělo být 205 lidí, čtyři cestující nakonec nenastoupili. [celá zpráva]

Ze seznamů je ale podle záchranářů již zřejmé, že oběťmi neštěstí se staly především ženy a děti a nejvíce přežilo mužů.  Mezi zachráněnými je jen 11 dětí, 29 žen a 39 mužů. Kupříkladu se zachránilo 23 z 35 členů posádky.

Foto: Reuters

Potápěči zasahující u lodi Bulgarija

Je to dáno především tím, že v podpalubí probíhal program pro děti, byly tam s nimi i jejich matky. Loď šla ke dnu během tří minut a lidé neměli čas z vnitřních prostor utéci.

Vrak lodi by se měl začít vyzvedávat 16. července. Na místo tragédie už v úterý vyplul plovoucí jeřáb Mogučij.

Vyšetřovatelé již v úterý zatkli první spoluviníky tragédie - inspektora, který loď schválil do provozu, a ředitelku společnosti, která loď měla pronajatou. Hrozí jim až deset let vězení. Ruská média se pozastavují nad tím, že obviněn nebyl majitel lodi, podnikatel z Permu Michail Antonov. "Za smrt cestujících neseme pouze morální, nikoli právní odpovědnost," tvrdí ředitel firmy.

Loď Bulgarija

Bulgarija se tradičně plavila mezi Volhou a Donem. Jednalo se o starý typ ruské říční lodi, vyrobena však byla v Československu v loděnicích Komárno.

Měřila 80,2 m na délku, 14 m na šířku a mohla plout rychlostí až 20,5 km/h.

Loď pro 140 cestujících a 33 členů posádky byla rozdělena na dvě paluby, kde se mimo jiné nacházely restaurace, herna pro děti či solárium.

Třicetiletý kapitán lodi Arabella Roman Lizalin, která zachránila drtivou většinu trosečníků, se mezitím zastal kapitána jedné ze dvou dalších lodí, které podle vyšetřovatelů propluly okolo místo neštěstí bez poskytnutí pomoci. Šlo o dohodnutý postup. "Uvědomil jsem si, že to uděláme rychleji. Všechny trosečníky jsme vytáhli z vody velice rychle, zatímco on by nestačil za tu dobu ani spustit záchranné čluny," řekl televizi kapitán Lizalin. Podle něj by kolem plující remorkér s nákladním člunem na místě neštěstí jen překážely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám