Hlavní obsah

Polsko zažilo maturitní debakl

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V hotelové škole v obci Trzyciaž na jihu Polska nastala při maturitách nevídaná situace – z několika desítek žáků posledního ročníku pustili na základě výsledků k maturitě jen dvanáct z nich, jenže zkoušku z dospělosti nakonec nesložil ani jeden. V celé zemi zkoušku nesložilo 25 procent studentů. Polsko přitom v systému maturit neudělalo žádné změny.

Foto: Profimedia.cz

Pohromou byla v Polsku především povinná maturita z matematiky

Článek

Ředitelka školy Anna Piskorzová v úterý oznámila, že zkouškou z matematiky, která je na všech středních školách už šest let povinná, neprošel nikdo. Z polštiny bylo úspěšných pět studentů a z těch deseti, již si zvolili jako maturitní předmět angličtinu, zvládli zkoušku jen tři.

„Tak špatné výsledky jsme nikdy nezaznamenali," shrnul situaci okresní inspektor Waldemar Mendak s tím, že k opravné maturitě v srpnu mohou podle pravidel jen dva studenti – totiž ti, kteří neuspěli jen z jednoho předmětu.

Ústřední zkušební komise při hodnocení celkové situace prohlásila, že letošní maturity dopadly v zemi velmi špatně a že jde o vůbec nejhorší výsledky od roku 2005, protože v řádném termínu neodmaturovalo 25 procent středoškoláků. Zkoušku dělalo 343 tisíc studentů, neúspěšných bylo 84 000. Asi 54 000 z nich bude mít možnost opravného termínu v srpnu.

Úředníci nevylučují urychlené změny v celém systému školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám