Hlavní obsah

Lidé na potopeném parníku měli záchranné vesty, ven se už ale nedostali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři, kteří během úterý vyprošťují těla obětí nedělní katastrofy parníku Bulgarija na řece Volha, uvedli, že lidé, kteří zůstali uvnitř, měli na sobě záchranné vesty. Ven se už ale nestihli dostat. Loď šla ke dnu během tří minut a některé nouzové východy z vnitřních prostor byly podle některých zpráv zablokované.

Článek

Posádka navíc nemohla ani vyslat nouzový signál, protože chvíli před katastrofou přestal fungovat generátor, a loď tudíž byla bez proudu.

Loď měla špatný motor a od chvíle, kdy vyplula, se nakláněla na pravobok," řekl jeden z úředníků.

Podle člena posádky, který se zachránil, kapitán všem chvíli před havárií nařídil, aby se přemístili na levou stranu lodi. Uvedl také, že při předcházející plavbě posádka zaznamenala požár v motorovém prostoru.

Loď byla ve špatném technickém stavu a během plavby musela dvakrát přistát kvůli poruše motoru. Kontrolována přitom byla na začátku tohoto roku.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se nechal slyšet, že se musí zkontrolovat všechny výletní lodě, které v evropské části Ruska slouží. Je jich asi 120, většina z nich byla vyrobena v Československu či Německé spolkové republice.

Potopená Bulgarija byla vyrobena v roce 1955 v Komárně. Kapacitu měla 120. O víkendu ale plula přetížená, vezla přes 200 lidí. Zachránit se jich podařilo 80.

Asi čtyři desítky obětí jsou děti. V době, kdy šla Bulgarija ke dnu, se nacházely na hřišti ve spodní části lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám