Hlavní obsah

Potápěči vyprošťují z vraku výletní lodi na dně Volhy mrtvé děti

Kazaň
Aktualizováno

Potápěči se v úterý dostali do příďové společenské kajuty potopené ruské výletní lodi Bulgarija. Oznámil to představitel ruských záchranářů Igor Paňšin. Ve společenské místnosti se konal koncert a bylo na něm třicet až padesát dětí, které zřejmě všechny zahynuly. Obětí nedělní tragédie může být 125. Vrak lodi se začne vyzvedávat 16. července, uvedla RIA Novosti.

Článek

"Potápěči se pustili do práce. Z kajuty vytáhli pět dětských těl," řekl agentuře RIA Novosti člen operativního štábu.

Podle ministerstva pro mimořádné události se zachránilo jen 79 z 205 lidí na palubě. Doposud se podařilo identifikovat 41 z šedesátky vylovených těl, mezi nimiž je i kapitán. Podle posledních informací RIA Novosti bude obětí nakonec zřejmě 125 a ne 129, protože čtyři pasažéři, vedení v seznamech, na loď nenastoupili.

Foto: Reuters

Potápěči zasahující u lodi Bulgarija

Vrak vyzvednou

Loď se začne ze dna vyzdvihovat 16. července v 17:00, uvedlo ministerstvo pro mimořádné události. Loď leží v hloubce 18 metrů. Vyzvednout ji mají armádní specialisté, kteří vyzdvihli ze dna Barentsova moře jadernou ponorku Kursk. Na místo míří plovoucí jeřáb Mogučij z volžského přístavu. Zatím jej dopravuje remorkér Podvodnik, plující rychlostí 6 kilometrů za hodinu. Později se k němu má připojit silnější remorkér Dunajskij.

Po vyzdvižení se určí přesná příčina nedělní tragédie, i když už teď je jasné, že loď Bulgarija vyrobená v roce 1955 v Komárnu byla v mimořádně špatném stavu a neměla oprávnění k plavbě. Její levý motor zřejmě nefungoval a nakláněla se na pravobok už v době, kdy vyplula. Média spekulují i o dalších možných faktorech katastrofy, včetně počasí a chyb posádky.

Foto: Reuters

Bohoslužba za oběti lodního neštěstí v kazaňském chrámu

V Rusku byl v úterý vyhlášen státní smutek. Vlajky jsou na půl žerdi, zrušeny jsou zábavné pořady, v chrámech se slouží bohoslužby na památku obětí.

Foto: Reuters

Jedna z vyzvednutých obětí z parníku Bulgarija

Loď Bulgarija

Bulgarija se tradičně plavila mezi Volhou a Donem. Jednalo se o starý typ ruské říční lodi, vyrobena však byla v Československu v loděnicích Komárno.

Měřila 80,2 m na délku, 14 m na šířku a mohla plout rychlostí až 20,5 km/h.

Loď pro 140 cestujících a 33 členů posádky byla rozdělena na dvě paluby, kde se mimo jiné nacházely restaurace, herna pro děti či solárium.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám