Hlavní obsah

Na Sicílii se kvůli výbuchu Etny začaly lidem předcházet hodiny

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Lávu a popel, jímž zasypala ranveje letiště Fontanarossa, začala v sobotu chrlit probuzená sicilská sopka Etna. Erupce přitom vyvolala zvláštní úkaz – tisíce místních obyvatel totiž už týden s překvapením zjišťují, že se jim o čtvrthodinu až dvacet minut začaly předcházet hodiny. Nikdo přitom zatím nepřišel na to, jak je to možné, napsal britský list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Etna opět chrlí lávu

Článek

Předbíhají se hodiny náramkové, stojací budíky, v mikrovlnkách, ale i časomíra v počítačích.

Záhadný jev byl zaznamenán již dříve, a to vždy v době kolem zvýšené aktivity Etny. Spekulace se točí kolem možné změny geomagnetického pole, s průkazným vysvětlením však dosud nikdo nepřišel, napsal italský list Corriere della Sera.

Ve svém blogu se expert francouzsko-italského koncernu St. Microelectronics domnívá, že může jít o vliv sluneční erupce a změny rezonanční frekvence či elektromagnetickou indukci. Křemíkové hodiny (quartz) jsou založeny na rezonanci, jež umožňuje elektronickému komponentu udržovat přesný čas, upozornil.

„I zemětřesení, ve skutečnosti cokoli, co může narušit téměř perfektní rezonanční cyklus hodin, může být příčinou zvláštní časomíry na Sicílii,“ napsal.

Odborníci elektrotechnické katedry Katanské univerzity v této souvislosti upozorňují na možnost kolísání dodávky elektrického proudu například vlivem fotovoltaických systémů (solárních panelů či měničů).

Erupce Etny, letos již pátá, je podle odborníků v mezích normální aktivity vulkánu, a ani láva stékající po jejím jihozápadním svahu zatím neohrožuje obydlené oblasti.

Islandský vulkán rozehřívá ledovec

Prudké tání ledovce Mýrdalsjökul, záplavy, stržený most a vodou zničená silnice naopak vyvolávají obavy z jedné z největších islandských sopek, Katly. Geologové připouštějí, že zatím může jít o menší erupci, která ledový příkrov nerozervala.

S ohledem na plyny zjištěné ve vodě však byly evakuovány vesnice u rozvodněných řek Múlakvísl a Skálmu. Možnost pohromy signalizuje fakt, že Katla vybuchuje v intervalech 40 až 80 let. Naposledy to bylo v roce 1918.

V červnu byly zaznamenány drobné otřesy a následné zemětřesení svědčící o přesunu mas lávy v podzemí. Tuto aktivitu mohl podle geologů uspíšit výbuch nedaleké sopky Guðnasteinn pod ledovcem Eyjafjallajokul loni v dubnu. Mrak popela tehdy ochromil leteckou dopravu ve velké části Evropy.

Reklama

Související články

Etna se probudila, chrlí lávu a sopečný prach

Proslulý italský vulkán Etna je opět aktivní. V noci na čtvrtek začal z nově vytvořeného, menšího kráteru stoupat kouř a sloup sopečného prachu spolu s gejzíry...

Výběr článků

Načítám