Hlavní obsah

Za jedno promile alkoholu za volantem hrozí na Slovensku vězení

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jedno promile alkoholu za volantem bude na Slovensku od září trestným činem a řidiči hrozí až rok vězení. Slovenští poslanci schválili v pátek novelu silničního zákona, která rovněž zavádí princip třikrát a dost. Pokud bude řidič odsouzen za alkohol za volantem třikrát v průběhu deseti let, přijde doživotně o řidičský průkaz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stejný postih čeká řidiče, který pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky způsobí smrtelnou nehodu. V současnosti je v takovémto případě možné odebrat řidičský průkaz maximálně na deset let.

Pokud řidič v průběhu pěti let způsobí tři dopravní nehody, nebo dvakrát požije alkohol nebo jinou návykovou látku za volantem, bude mu odebrán řidičský průkaz. Může ho získat zpět až po opětovném absolvování kurzu v autoškole.

Od září mohou získat řidičské oprávnění také 17letí. Do završení 18 let může řídit motorové vozidlo pouze v doprovodu zkušeného řidiče, který vlastní řidičský průkaz minimálně deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám