Hlavní obsah

Berlusconi už nechce být premiérem, prezidentem taky ne

Novinky, rei
Řím

Italský premiér Silvio Berlusconi (74) prohlásil, že už nebude znovu kandidovat na úřad poté, co za dva roky skončí jeho nynější mandát. V roli svého nástupce v čele strany Lid svobody by rád viděl ministra spravedlnosti Angelina Alfana.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi svůj záměr potvrdil v rozhovoru pro deník La Repubblica, když na dotaz, zda chce zůstat v čele strany a vlády, odpověděl: „Rozhodně ne“. „Kdybych mohl, vzdal bych se toho teď. V 77 letech nemohu být premiér,“ dodal.

Berlusconi se v podobném duchu vyjadřoval už dříve. Nyní odmítl také myšlenku, že by kandidoval na prezidenta. Tím by se podle jeho představ měl stát Gianni Letta, šéf jeho kanceláře.

Čtyřicetiletého Alfana chce podpořit osobní účastí v kampani, řekl, že bude jeho patronem. Ministerský předseda rovněž po opuštění úřadu plánuje budovat Evropskou lidovou stranu (EPP) v Itálii. EPP je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu.

Berlusconi čelí obviněním z korupce, zneužití pravomocí a podpory prostituce nezletilé dívky. Podpora veřejnosti jeho vládě klesá a jeho strana nedávno utrpěla výrazné ztráty v místních volbách a referendech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám