Hlavní obsah

Bulharským prezidentem se chce stát údajný šéf podsvětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Jeden z údajných šéfů bulharského podsvětí Alexej Petrov se chce stát prezidentem. Tohoto bývalého důstojníka tajné služby jako kandidáta nominovala jeho iniciativa a několik občanských sdružení. Zda se skutečně Petrov 23. října voleb jako kandidát zúčastní, rozhodne na podzim ústřední volební komise, uvedla agentura DPA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vláda tvrdí, že Petrov stál v čele skupiny zabývající se organizovaným zločinem, jako je například vydírání, praní špinavých peněz a kuplířství. Petrov, který je ve svém okolí znám pod přezdívkou Traktor, čelí v současné době kvůli své údajné kriminální minulosti vyšetřování. Loni v únoru ho policie spolu s několika spolupracovníky při jedné z řady razií krátce zadržela.

Pro nadcházející prezidentské volby jsou zatím známá čtyři jména kandidátů. Vedle Petrova je to šéf nacionalistické strany Útok (Ataka) Volen Siderov, Rumen Hristov z protikomunistické Modré koalice a někdejší eurokomisařka Meglena Kunevová.

Vládní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisova svého kandidáta ještě neoznámila. Současný bulharský prezident Georgi Parvanov, který je v úřadě druhé funkční období, se o post již ucházet nemůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám