Hlavní obsah

Bulvár odposlouchával i příbuzné obětí teroristických útoků v Londýně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii roste skandál kolem odposlechů telefonů redakcí bulvárního listu News of the World magnáta Ruperta Murdocha. Poté, co vyšlo najevo, že kromě celebrit, politiků a členů královské rodiny, byl odposloucháván i telefon zavražděné 13leté dívky, zatímco po ní policie pátrala, se potvrdilo, že redaktoři pronikli i do telefonů příbuzných obětí teroristických útoků na londýnskou hromadnou dopravu z července 2005.

Foto: Profimedia.cz

Sebevražední atentátníci v létě 2005 v Londýně zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse. Zemřelo 52 lidí.

Článek

Skandál se táhne několik roků. Nový rozměr dostal poté, co deník The Guardian v úterý informoval o vniknutí detektiva najatého redakcí Murdochova nedělníku do telefonu 13leté Milly Dowlerové. Dívka zmizela v březnu 2002, později byla nalezena mrtvá. Její vrah si odpykává za mřížemi doživotní trest.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná Milly Dowlerová

Guardian s odkazem na dokumentaci z vyšetřování uvedl, že redakce pronikla do telefonu Milly ještě v době, kdy byla považována za pohřešovanou a policie, rodina a přátelé po ní intenzivně pátrali. Když byla hlasová schránka plná vzkazů od rodičů a známých a nepřijímala další, novináři údajně zprávy promazávali. Podle vyšetřovatelů se dopustili maření práce policie a dali falešnou naději rodičům, že dcera je stále naživu. [celá zpráva]

Odposlouchávali i příbuzné obětí z metra

Případ je zřejmě jen špičkou ledovce, jak naznačilo úterní vystoupení Grahama Foulkese, jehož syn zemřel při teroristických útocích v Londýně v létě 2005. Foulkes oznámil, že mu policie potvrdila, že jeho telefon byl v těžkých chvílích, které zažíval, redakcí News of the World zřejmě rovněž odposloucháván.

Guardian napsal, že policie kontaktuje i příbuzné dalších pěti desítek obětí útoků. Navíc údajně některé informace dávali za úplatu redakci policisté ze Scotland Yardu.

Znepokojení poslanci

Kauza se ve středu přenesla na půdu parlamentu, kde se o ní živě debatovalo. Premiér David Cameron označil vývoj za „šokující“, odmítl však odložit souhlas vlády s prodejem televize BSkyB Murdochovi, což vyvolalo na mediální scéně nemalé vášně. Konkurence se obává, že Murdochova News Corportation bude mít příliš velký podíl v médiích.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Aféra s odposlechy začala v roce 2005. Tehdy vyšlo najevo, že královský reportér listu Clive Goodman dal odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. Redakce News of the World prohlašovala, že to byl ojedinělý přestupek. Později se ale ukázalo, že byly odposlouchávány desítky dalších osobností a celebrit včetně nynějšího starosty Londýna Borise Johnsona, herce Juda Lawa či zpěváka George Michaela.

Andy Coulson, jeden z šéfredaktorů listu z doby únosu 13leté Milly Dowlerové, se později stal mediálním poradcem premiéra Camerona. Svůj post musel v lednu opustit, když kauza s odposlechy začala kypět. Královský reportér Clive Goodman, jenž dal odposlouchávat prince a jejich příbuzné, skončil za mřížemi.

Soukromý detektiv Glenn Mulcaire, jenž zajišťoval též přístup k telefonu Milly, je vyšetřován Scotland Yardem. Policie prochází jeho poznámky a dokumenty související s odposlechy. Mají rozsah 11 tisíc stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám