Hlavní obsah

Strausse-Kahna žaluje další žena

Paříž
Aktualizováno

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová podá v úterý žalobu na bývalého výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna pro pokus o znásilnění z roku 2002. Strauss-Kahn na ni podá žalobu pro pomluvu.

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová

Článek

Úmysl žalobu podat ohlásila jednatřicetiletá Banonová hned po vypuknutí sexuální aféry Strausse-Kahna v USA v polovině května. Řekla tehdy, že na ni v roce 2002 Strauss-Kahn, tehdy významný činitel Socialistické strany, sexuálně zaútočil a že se s ním musila poprat, aby se ubránila. Od okamžitého podání žaloby ji prý tehdy odradila její matka, která byla za socialisty poslankyní. Teď prý toho lituje.

Zpráva o nadcházejícím podání žaloby v Paříži přišla krátce poté, co se začala hroutit žaloba proti Straussu-Kahnovi ve Spojených státech. Advokát David Koubbi v pondělí ale řekl, že pro podání žaloby se jeho klientka a on rozhodli už v polovině června a že nechtějí, aby se žaloby Banonové pokoušela nějakým způsobem využít americká justice.

Strauss-Kahn po informaci o záměru Banonové pověřil své právníky, aby proti ní podali žalobu pro pomluvu, protože věci, o nichž Banonová mluví, jsou "imaginární".

Přišel o vedení MMF i volby

Strauss-Kahn je v USA obviněn z toho, že se pokusil znásilnit pokojskou newyorského hotelu, kde byl ubytován, a přinutil ji k orálnímu sexu. Koncem minulého týdne se však prokázalo, že žena v některých bodech pod přísahou lhala. Obvinění ale nebylo staženo. Strauss-Kahn tvrdí, že je nevinen.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Dominique Strauss-Kahn ještě jako šéf Mezinárodního měnového fondu

Kvůli aféře musil odstoupit z pozice šéfa Mezinárodního měnového fondu a zjevně přišel o šanci kandidovat v jarních francouzských prezidentských volbách, v nichž se mu přičítaly velké šance na vítězství.

Po obratu vyšetřování v USA se ale o jeho možné kandidatuře znovu začalo ve Francii debatovat. Podle dnes oznámených výsledků průzkumu veřejného mínění si 42 procent Francouzů myslí, že by byl dobrým prezidentem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám