Hlavní obsah

Dvanáctiletá holčička zachránila život pěti lidem, darovala jim své orgány

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět lidských životů zachránila dvanáctiletá britská dívka, která zemřela v květnu na meningitidu způsobenou bakterií streptokoka. Její rodiče totiž učinili nelehké rozhodnutí a dali souhlas s darováním jejích orgánů. Příběh Karis May Darlingové, která je ve své zemi známa jako Malá pomocnice, v neděli zveřejnil server listu Daily Mail.

Článek

Truchlící příbuzní se rozhodli darovat dívčino srdce, játra, ledviny a slinivku břišní, protože podle svých slov věděli, že je to přesně to, co by si Karis přála.

"Karis ráda pomáhala ostatním lidem, nic ji netěšilo více," řekl její zarmoucený otec John. "Ve skutečnosti pomohla pěti rodinám, které se nebudou muset vyrovnávat se ztrátou někoho blízkého. Kdyby to věděla, byla by na to moc hrdá." Podle něj Karis žije dál skrze pět dalších lidí, což rodině skýtá alespoň trochu útěchu.

Srdce Karis zachránilo život dospívající dívce, která zoufale čekala na dárce se správnou krevní skupinou. Jedna část jater zachránila malou holčičku a druhá mladého chlapce. Další dívka dostala ledvinu. Druhou ledvinu a slinivku pak dostal muž, který byl posledních deset let na dialýze.

Smrt přišla nečekaně

Karis, která milovala zpěv a tanec, si jedno dubnové ráno začala stěžovat na bolest v uších. Její matka ji vzala k lékaři a ten řekl, že jde o infekci a předepsal jí antibiotika. Bolest ustala, ale o týden později se vrátila a zhoršila se. Tentokrát vzali rodiče Karis do  Fakultní nemocnice v Basildonu.

"Poté, co lékaři zjistili, že má v krvi infekci, ji napumpovali antibiotiky. Vůbec nás nenapadlo, že to bude něco, s čím si doktoři neporadí," vzpomíná otec dívky. "Stěžovala si na bolest hlavy a tekla jí krev z ucha, ale jinak vypadala v pořádku a normálně s námi mluvila."

Během následujících třiceti minut se ale krvácení začalo prudce zhoršovat. Bakterie se rozšířila i do mozku a ten začal bobtnat. "Její stav se rychle zhoršoval přímo před našima očima a lékaři se ji zoufale snažili zachránit," popsal konečnou fázi onemocnění otec.

Lékařům se podařilo dívku stabilizovat na přístrojích a převezli ji do nemocnice Great Ormond Street. Místní neurochirurgové bojovali, aby ji zachránili, ale mozek Karis se zvětšil natolik, že to zcela rozdrtilo její mozkový kmen.

"Pan doktor nás vzal do místnosti a řekl nám, co se stalo. Zkusil na chvíli vypnout podporu životních funkcí, aby zjistil, zda může dýchat sama, ale nemohla," vzpomíná na smutný okamžik otec Karis. "Její mozek umřel a nebylo nic, co by se dalo udělat, aby ji zachránili. Byli jsme jen otupělí šokem. Jen před pár hodinami s námi mluvila a teď najednou byla pryč."

Vždycky všem pomáhala, říká otec

Rodině byla položena otázka, zda by byla ochotna darovat orgány Karis, aby pomohly lidem, kteří čekají na záchranné transplantace. "Neváhali jsme. Karis chtěla vždy pomáhat druhým, " tvrdí Joh. Jeho dcera podle něj ráda pomáhala s péčí o babičku trpící demencí a pak hlavně, když její 41leté mamince Kerri diagnostikovali v září rakovinu prsu. "Byla to holka s velkým srdcem," říká otec Keris.

Pan Darling, který má ještě další tři děti, Kristi (15), Johnnieho (7)a Emmu (23) tvrdí, že je šťastný, že všechny transplantace byly úspěšné. "Ten malý chlapec, který dostal její játra, byl v posledních dnech před operací stále slabší a byla to jeho jediná šance na přežití," říká. "Ti ostatní jsou už doma z nemocnice a díky Karis mají zpět své životy."

Rodiče na počest Karis založili nadaci, jež nese její jméno a která poskytuje profesionální divadelní a sportovní trénink znevýhodněným dětem, které nemají peníze na odbornou přípravu.

"Karis byla zářící hvězda. Zrovna se zapsala u dramatického agenta, s nímž měla vyrazit na konkurzy v Londýně. Když se dostala na jeviště, zářila, bylo to přesně to, co chtěla dělat. Milovala taky jiu-jitsu, byla prostě plná života," vzpomíná na svou dceru John.

Reklama

Výběr článků

Načítám