Hlavní obsah

Anonymové útočí výhrůžkami na jednoho z otců eura

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize kolem eura dostihla i jednoho z otců společné evropské měny. Theo Waigel (72), v letech 1989 až 1998 německý ministr financí ve vládě kancléře Helmuta Kohla, dostává urážlivé a výhrůžné anonymní dopisy.

Foto: Profimedia.cz

Theo Waigel na snímku z konce 90. let

Článek

Nejostřejší podle týdeníku Focus zněl: „Vrať nám naši masku, nebo tě zastřelíme!“. I když se policistům podařilo odesílatele vypátrat, trest se mu vyhnul, protože trpí psychickou poruchou. Soud mu pouze uložil uhrazení nákladů na kriminologický rozbor svého dopisu.

Waigel, který v roce 1998 představil německé veřejnosti podobu eura, přiznává, že se zejména v posledním půlroce se setkává i se slovními výpady vůči sobě. Naposledy s emu stalo, když si v pobočce jedné mnichovské banky vybíral hotovost. Jeden starší muž ho poznal, ukázal na něho prstem a křičel: „To je on: ten za všechno může!“.

„Vysvětlil jsem mu, že nic neztratil, ale naopak získal. Euro si vede skvěle. Je silné vůči dolaru, brzdí inflaci,“ uzavřel Waigel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám