Hlavní obsah

Neonacisté mají nové poutní místo, Hitlerův ukrajinský bunkr Vlkodlak

Novinky, Jakub Kynčl
Vinnycja

Ukrajinské město Vinnycja se sice snaží lákat turisty, jak může, avšak teď musí řešit to, co se děje okolo bunkru Vlkodlak. V něm Hitler za války hned několikrát pobýval. Nyní bylo vedle něj postaveno nacistické muzeum, které bude hostům mimo jiné umožňovat vyzkoušet si na sobě nacistické uniformy. Místo tak bude doslova magnetem pro pravicové extrémisty z celé Evropy.

Článek

Vedení ukrajinské komunistické strany dalo najevo znepokojení nad otevřením muzea nedaleko Hitlerova bunkru. Majitelé muzea plánují nechávat návštěvníky, aby se fotili v nacistických uniformách a s vlajkami s hákovým křížem. Informovala o tom BBC.

Hitler využíval bunkr Vlkodlak v době plánování rozšíření Východní fronty. Němečtí vojáci sice stihli při ústupu v roce 1944 většinu svého útočiště zničit. Přesto však za sebou zanechali tři bunkry a plavecký bazén, který je dominantou celého místa.

Na místě zůstal také masový hrob, ve kterém bylo pohřbeno více než deset tisíc lidí, kteří se podíleli na stavbě celého komplexu. Kateryna Vysotska, která v muzeu pracuje, informovala o tom, že by měl jejich projekt sloužit i jako vzpomínka na oběti.

Hitlerovo Orlí hnízdo tyčící se nad Berchtesgadenem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám