Hlavní obsah

Čeští vojáci po 12 letech končí misi v Kosovu

Priština

Na základně Šajkovac se v úterý uskutečnil slavnostní nástup českých vojáků k ukončení kosovské mise. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek při té příležitosti připomněl, že během 12 let působení se v misi KFOR v bývalé kosovské provincii vystřídalo přes 8000 Čechů a 23 jednotek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Voják českého kontingentu Jiří Choutka na stráži na české základně KFOR

Článek

"Řečeno obyčejným slovníkem: končíme, balíme, odjíždíme domů, protože náš hlavní úkol byl splněn," řekl shromážděným vojákům Picek. Připomenul společné působení několika česko-slovenských praporů KFOR a vyzdvihl také období mezi lety 2005 a 2006, kdy Češi stanuli v čele mnohonárodní vojenské brigády Střed.

"Vždy v podobných případech platí, že nejsložitější a nejproblematičtější situaci mají dvě jednotky v misích - ta první a ta poslední," uvedl Picek. Právě poslední jednotka čítající 99 vojáků dorazila do Kosova v polovině tohoto měsíce. Stanou se vůbec posledními českými vojáky, kteří budou na základně Šajkovac působit. Pod velením majora Josefa Nejedlého zde dohlédnou na odsun vojenské techniky a materiálu, vypořádání smluvních vztahů a předání prostoru základny místní samosprávě.

Úkolu se jednotka ujme 1. července, kdy první vlak naložený již nepotřebným materiálem zamíří z Kosova zpět do Česka. Do konce října by pak základna měla být zcela rozebrána. Na kopci po ní zbude jen funkční vodárna, která dodává pitnou vodu nedalekému městu.

Armáda se pod vedením NATO účastnila mírové zahraniční operace KFOR v Kosovu od roku 1999 na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Po dobu dvanácti let dohlížela na dodržování míru mezi znesvářenými etniky. Kosovo mezitím získalo samostatnost na Srbsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám