Hlavní obsah

Budeme otevřenou demokracií, tvrdí o budoucí Číně její premiér

Novinky, rei
Londýn

Čínský premiér Wen Ťia-pao během pondělního vystoupení v Královské společnosti v Londýně představil vizi budoucnosti své země. Řekl, že Čína bude demokratická a více otevřená a bude v ní vládnout spravedlnost a právo.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

„Budoucnost Číny bude zářivější,“ uvedl Wen a dodal: „Budoucí Čína bude ekonomicky pokročilou zemí a její obyvatelé budou žít v prosperitě. Budeme se držet vědeckého vývoje, pracovat tvrdě na změně modelu ekonomického vývoje a dosáhneme ekologicky udržitelného pokroku“. Hlavními prostředky růstu mají být vzdělání, věda a nové technologie.

Vláda v Pekingu podle něj zdvojnásobí snahy zlepšit veřejné bohatství, vytvořit nová pracovní místa a rozšířit vzdělanost a sociální programy včetně zdravotnictví. Tato agenda je podle něj prioritní. Wen uvedl, že je také třeba reformovat distribuci příjmů a zajistit, aby z čínského pokroku měli prospěch všichni obyvatelé země bez ohledu na etnickou příslušnost.

Čína není hrozbou

Čína by podle Wena měla vytvořit lepší politické prostředí a volnější prostředí akademické. Doplnil, že respekt k odlišnostem, dialogu a spolupráci bylo vždy něco, co Peking hájil.

„Zítřejší Čína bude zemí s plnou demokracií, vládou práva a spravedlnosti. Země či národ může růst a vyvíjet se pouze když jsou otevřené, kulturně pokročilé a harmonické. My budeme zemí odhodlanou k mírovému pokroku a připravenou nést odpovědnost,“ doplnil ministerský předseda s tím, že čínský pokrok je pro svět „spíše příležitostí než hrozbou“.

Nebylo to poprvé, co premiér hovořil o demokracii v Číně. Když tak ale učinil předloni, následovalo vystoupení druhého muže politbyra Wu Pang-kua, jenž varoval před přijetím demokracie západního střihu. Wu prohlásil, že Čína nikdy nepřijme systém více stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám