Hlavní obsah

Premiér Borisov přirovnal Bulhary ke svým psům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharský premiér Bojko Borisov pobouřil opozici a zřejmě i některé Bulhary, když obyvatele této balkánské země přirovnal ke svým dvěma ovčáckým psům. Jsou sice skvělí, ale nesmějí se pustit ze řetězu, poznamenal bulharský ministerský předseda podle agentury DPA.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský premiér Bojko Borisov

Článek

"Moji psi jsou bezvadní, ale jsou přesně jako Bulhaři - musejí se (na vodítku) pevně držet," prohlásil Borisov při procházce v jihobulharském městečku Sozopol. Podle místních médií tak odpověděl jedné ženě, které se jeho ovčáci obzvláště líbili.

Premiérův výrok se ovšem u opozice nesetkal s pochopením. "Je to černý humor a cynismus," řekl o Borisovových slovech někdejší bulharský premiér Ivan Kostov. Socialistický poslanec Anton Kutev zase Borisova vyzval, aby svůj úřad rychle opustil, protože v zemi žijí lidé a ne psi.

Borisova ale podržela jeho vládní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). "O ty psy se pečuje s velkou láskou," vysvětlila příměr předsedkyně parlamentu Cecka Cačevová.

Premiér Borisov svými výroky vyvolává občas spory, připomněla DPA. "Největší problém Bulharů je špatný lidský materiál," prohlásil před svým nástupem do úřadu v roce 2009. Svým pozdějším konstatováním, že v "GERBu milují muži ženy a ženy muže", zase naštval organizace gayů a lesb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám