Hlavní obsah

Dvoudenní generální stávka paralyzuje Řecko

– Atény • Aktualizováno

V Řecku začala v úterý 48hodinová generální stávka, kterou vyhlásily odbory. Země bude zcela ochromená, protože většina veřejných služeb nebude fungovat. Zastavila se doprava, nejedou vlaky a autobusy, stojí i trajekty. Jezdí jen metro v Aténách. Dvakrát na čtyři hodiny bude přerušena i letecká doprava. Stávkují také zdravotníci, novináři a herci státních divadel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes 15 tisíc nespokojených komunistů vyrazilo na pochod k řeckému parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Letecká doprava bude přerušena mezi 8. a 12. hodinou a pak mezi 18. a 22. hodinou místního času (Řecko má v létě čas posunutý o hodinu dopředu než ČR, ráno proto mohlo do Řecka odlétnout šest letadel s českými turisty). Letečtí dispečeři během přerušení práce vyjdou do ulic. [celá zpráva]

Centrem Atén má kolem desáté projít velký průvod stávkujících. Očekávají se střety, v centru Atén je proto rozmístěno 5000 policistů. Někteří z demonstrantů už uvedli, že obklíčí budovu parlamentu, aby do ní premiér nemohl vstoupit.

Do zaměstnání nedorazily desítky tisíc učitelů či státních zaměstnanců. Zavřené zůstanou státní úřady, provoz v nemocnicích je omezen. Metro funguje kvůli tomu, aby se demonstranti mohli lépe přemisťovat.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Prázdné aténské letiště

Boj proti škrtům

Odbory odmítají úsporná opatření, která prosazuje premiér George Papandreu. Je mezi nimi růst DPH a danění minimální mzdy. V zemi už nyní stoupla nezaměstnanost na 16 procent. [celá zpráva]

„Tato opatření jsou masakrem práv pracujících. Pro pracující to bude skutečné peklo, stávka musí všechno zastavit,“ řekl předseda Řecké komunistické strany Thanassis Pafilis.

Plán úspor

Premiér v pondělí vyzval parlament, aby plán úspor ve výši 28 miliard eur schválil, jinak se Řecko nepostaví na nohy. Pokud by Evropská unie a Mezinárodní měnový fond stáhly půjčku, Atény nesplatí úroky a Řecku za pár týdnů dojdou peníze. Bude-li program schválen, dostane Řecko po loňské půjčce ve výši 110 miliard eur další ve výši 120 miliard eur. [celá zpráva]

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy uvedl, že francouzské banky jsou připraveny nabídnout úvěry na třicet let, pokud by současný plán selhal. "To je o dvacet pět let delší splatnost, než kolik byly první návrhy," připomněla analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance s tím, že francouzským bankám jako největším věřitelům Řecka vlastně ani nic jiného nezbývá. "Takto francouzské banky alespoň sázejí na to, že za třicet let se situace situace v Řecku zlepší," dodala.

Německé banky požadují po spolkové vládě garance v případě, že by se rozhodly vyměnit staré dluhopisy za nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám