Hlavní obsah

Horští záchranáři domlouvali českým turistům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pátek večer se ve Vysokých Tatrách dostala do nesnází skupina českých turistů, která plánovala túru přes Rysy od Czrnego Stawu do Megusovského sedla. Pro vysílení a hustou mlhu požádali telefonicky o pomoc Horskou záchrannou službu (HZS). Horští záchranáři jim domlouvali, aby v túře nepokračovali.

Foto: Profimedia.cz

Skupina českých turistů se ve Vysokých Tatrách se dostala do nesnází.

Článek

Čeští turisté chtěli za každou cenu pokračovat dál a operátora HZS poslechli až po delším přemlouvání. Ten jim poradil, aby se vrátili na polskou stranu a nepokračovali ve výstupu. Slovenští záchranáři požádali o spolupráci své polské kolegy, kteří české turisty našli až hodinu před půlnocí. Dovezli je na oblastní středisko HZS ve Vysokých Tatrách.

Čeští turisté neměli rezervované žádné ubytování, proto jim umožnili přespat ve středisku horských záchranářů. Ráno pokračovali ke svému automobilu, který měli zaparkovaný na Štrbském Plese.

Ve čtvrtek absolvovali slovenští záchranáři zbytečnou akci kvůli českým turistům v Malé Fatře. Skupina Čechu se pod Velkým Rozsutcem rozešla s 46letým kamarádem s tím, že se potkají na druhé straně vrchu. Kamarád však na domluvené místo nedorazil ani po několika hodinách a Češi požádali o pomoc HZS.

Záchranáři prohledali rozsáhlé území, než jim někdo oznámil, že Čech odjel předešlou noc taxíkem do Žiliny a následně vlakem do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám