Hlavní obsah

Při nehodě českého autobusu v Rakousku se zranilo 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně čtyři těžká zranění a 13 lehčích si v noci na sobotu vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici A9 ve Štýrsku na jihu Rakouska. Autobus směřující s turisty do Chorvatska sjel z vozovky a narazil na boční násep.

Článek

Zranění byli převezeni do nemocnic, nezranění čekají ve středisku dobrovolných hasičů ve městě Strass na náhradní autobus. ČTK to řekl představitel českého konzulátu ve Vídni Pavel Sladký.

"Zatím nemohu říci, zda je někdo z vážněji zraněných v ohrožení života. Jde převážně o zlomeniny, zranění jsou v nemocnicích průběžně operováni," řekl. V některých případech musel telefonicky tlumočit mezi pacienty a lékařem.

Náhradní autobus vyslaný cestovní kanceláří už je podle českého diplomata na cestě. Zatím ale není zřejmé, zda nezranění budou chtít pokračovat v cestě k moři, nebo se vrátit domů.

Nehoda se udála v sobotu krátce před 1:00 SELČ, řidiče zřejmě postihl chvilkový spánek, napsala agentura APA s odvoláním na dálniční policii. Autobus sklouzl do příkopu, narazil do protisvahu a do stromů na něm. Podle rakouských webů bylo v autobusu kolem 40 lidí.

Cestující byli v šoku

"Nehoda se stala v době, kdy cestující spali, náraz je tvrdě probudil. V prvních hodinách proto byli vesměs v šoku," uvedl Sladký.

Zraněné na místě ošetřili zdravotníci a lékaři záchranné služby, jejichž sanitky se k nehodě sjely z okolí. Poté byli zranění převezeni do nemocnice v nedalekém městečku Wagna a do zemské nemocnice ve Štýrském Hradci. Pro nezraněné zařídili hasiči nouzové ubytování ve své zbrojnici ve Strassu. Na místě jim tlumočil jeden příslušník místního Červeného kříže českého původu. Hasiči poskytli ubytovaným teplé nápoje, uvedla APA.

Policie pořídila na místě neštěstí přesný fotogrammetrický záznam, aby mohla zrekonstruovat příčinu nehody. "Nechci to zlehčovat, ale vše mohlo za dané situace dopadnout mnohem hůře," řekl podle APA představitel zasahujícího týmu Červeného kříž

„Naše asociace se rozhodla vyzvat všechny cestovní kanceláře, aby vytvořily tlak na autobusové dopravce, aby kontrolovali technický stav vozidel a dodržování zákonem daných přestávek řidičů. Za celou svoji kariéru jsem nezažil tolik dopravních nehod autobusů na začátku léta,“ řekl Novinkám mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jde již o třetí nehodu českého autobusu v zahraničí za uplynulý týden. V neděli 19. června havaroval plně obsazený český autobus na severu Rakouska na dálnici A5 u Mistelbachu nedaleko moravské hranice, když řidiče postihl záchvat slabosti. Autobus společnosti CDS Náchod se vracel s českými turisty z Chorvatska do Liberce. Při nehodě utrpěla jedna osoba těžké zranění a dalších 12 lehké.

Tento týden v pondělí zahynuli dva lidé při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici M15 nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel, deset osob bylo vážně zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám