Hlavní obsah

Nemáme co skrývat, říká k obviněním kosovský premiér

Právo, Jiří Roškot (Priština)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Kosovský premiér Hashim Thaci je otevřený vyšetření všech obvinění z účasti na organizovaném zločinu a obchodu s lidskými orgány obsažených ve zprávě Rady Evropy. Řekl to v pátek v Prištině českým novinářům.

Článek

„Nemáme co skrývat, pozvali jsme justiční orgány a budeme s nimi plně spolupracovat,“ řekl Thaci, který po původním váhání přijal české novináře v předsálí své premiérské kanceláře. „Čím dříve se vše vyšetří, tím lépe pro Kosovo,“ dodal s tím, že obvinění Kosovu škodí.

Thaci dále řekl, že podobné vyšetřování se už vedlo třikrát v rámci Mise OSN pro Kosovo (UNMIK) a nic nepotvrdilo. Řekl, že ani zpráva Dicka Martiho neobsahuje žádné důkazy.

EU sestavuje vyšetřovací tým

„Bereme obvinění od počátku velmi vážně,“ řekl týž den na otázku Práva šéf unijní mise na podporu zákonnosti v Kosovu (EULEX) Francouz Xavier Baout de Marnhac. Celá EU se shodla vytvořit vyšetřovací tým, který se začne podle jeho slov formovat v Bruselu. “Už najímáme personál,“ řekl de Marnhac.

Potvrdil, že vyšetřovatelé budou mít dostatečné výkonné pravomoci. V této fázi však od Martyho neobdrželi žádné konkrétní důkazy. Budou se moci obrátit i na bývalou žalobkyni mezinárodního soudu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carlu del Ponteovou, která na obchodování s lidskými orgány jako první upozornila v knize před třemi lety.

„Tehdy premiér Thaci nebral obvinění vážně,“ řekla Právu opoziční poslankyně Teuta Sahatqijová. Její Demokratická liga Kosova by samozřejmě ráda, aby Thaci rezignoval, ale v situaci, kdy na to nepomýšlí, dává přednost průchodu demokratickým postupům.

„Jsem pro to, aby se obvinění důkladně prošetřila, a viníci byli uvězněni. Nechci, aby na Kosovu ulpěla skrvna,“ prohlásila Sahatqijová.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg týž den v Prištině jednal s premiérem Thacim a dalšími kosovskými činiteli. „Kosovu obvinění premiéra škodí. O tom není žádného sporu. Podle staré právnické zásady je však třeba na něj pohlížet jako na nevinného, pokud se nic neprokázalo,“ řekl. Podle svých slov získal dojem, že probíhající kosovský dialog se Srbskem o upořádání vzájemných poměrů přeci jen postupuje kupředu při řešení drobných praktických otázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám