Hlavní obsah

Rusko chce po nehodě tupolevu zabudovat do starých letadel moderní navigace

Moskva

Rusko od příštího roku zakáže provoz všech letounů typu Tu-134, An-24 a Jak-40, pokud nebudou vybaveny moderním navigačním zařízením. Oznámila to v pátek agentura ITAR-TASS s odvoláním na rozhodnutí ruského ministerstva dopravy. Úřady tak reagovaly havárii letounu Tu-134 z 20. června u severoruského Petrozavodska, při níž zahynulo 44 lidí. Katastrofu podle médií způsobila navigační chyba pilota.

Foto: Reuters

Trosky havarovaného Tupolevu Tu-134

Článek

Letecké společnosti nebudou smět prodávat letenky na linky obsluhované letouny Tu-134, Jak-40 a An-24, pokud nebudou vybaveny moderními navigačními zařízeními a přístrojem varujícím před nebezpečnou blízkostí země.

Podnět k ministerskému zásahu dal prezident Dmitrij Medveděv, který ve čtvrtek prohlásil, že z leteckého parku ruských aerolinií by měly být zastaralé stroje vyřazeny. "Od příštího roku by taková letadla neměla vůbec létat," řekl prezident.

Tu-134 není standardně vybaven přístroje varujícím před nebezpečnou blízkostí země. Stroj se začal vyrábět v roce 1967a postupně byl modernizován. V Rusku je jich evidováno 179, ale létá jich jen několik desítek, uvedla ČTK.

Foto: Reuters

Letadlo po pádu vzplálo.

Uvažuje i o uzemnění tohoto typu. Všechny stroje společnosti RusAir navíc budou podrobeny kontrole.

Právě tato zařízení by mohla odvrátit nehody podobné té u Petrozavodska, kde letoun Tu-134 havaroval při pokusu o přistání v mlze. Podle médií pilot před přistáním vizuálně hledal ranvej, ale za špatné viditelnosti ji minul a zřítil se.

Na palubě bylo 52 lidí. Čtyřiačtyřicet z nich nehodu nepřežilo, jeden cestující později zemřel v nemocnici. Sedm osob je dále hospitalizováno.

Příčina nehody ještě nebyla stanovena

V pátek skončila vyšetřovací komise práci na místě havárie, kde posbírala trosky, píše RIA Novosti. Nyní se musejí analyzovat data z černých skříněk, které ukáží skutečnou trajektorii letu. Analyzovat se bude i záznam hovoru z kabiny. Podle informací některých ruských médií byl pilot opilý, uvedla ČTK .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám