Hlavní obsah

Řekové přitvrdili: generální stávka bude decimovat zemi dva dny

Atény

Největší řecké odbory vyzvaly k nové, v tomto roce již čtvrté generální stávce, která tentokrát potrvá dva dny. Uskuteční se příští týden v úterý a ve středu a připojí se k ní všechny hlavní odborové svazy v zemi. České turisty by mohla zasáhnout stávka v letecké dopravě, o té ale ještě nebylo rozhodnuto.

Článek

Odbory tím reagují na další chystané úspory a škrty vlády, jimiž Evropská unie podmiňuje svoji další finanční pomoc zemi dlouhodobě lavírující na pokraji bankrotu.

O stávce bylo rozhodnuto dříve, ale termín byl oznámen až nyní v souvislosti s projednáváním nového úsporného balíčku v parlamentu. Tento počítá s opatřeními, které mají státní pokladně do roku 2015 ušetřit 28 miliard eur (téměř 700 miliard korun). Jeho přijetí zákonodárci se předpokládá právě příští týden, napsal magazín Forbes.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Vpravo řecký premiér Jorgos Papandreus s novým ministrem financí Evangelem Venizelosem

Ke stávce se připojí státní zaměstnanci sdružení v odborech ADEDY i skupina Řeků, kteří již měsíc kempují na protest před budovou parlamentu.

Poletí letadla?

Zatím není jasné, zda stávka naruší i leteckou dopravu a zkomplikuje českým turistům v době dovolených cestu do jimi zvolených destinací. České cestovní kanceláře a dopravci zatím informace z oficiálních míst nemají a Řekové dopravce většinou informují s předstihem jednoho dne.

Podle mluvčího cestovky Fischer Dana Plovajka způsobuje zpravidla největší komplikace stávka leteckých dispečerů. Většina českých turistů ale míří na řecké ostrovy, kdežto stávky se odehrávají v pevninské části země. Turisté se podle Plovajka rozhodně nemusejí obávat, že by stávkoval personál hotelů nebo jiní zaměstnanci v cestovním ruchu, protože ti jsou na přítomnosti zahraničních turistů existenčně závislí, napsala ČTK.

Vladimíra Dufková ze společnosti Travel Service provozující charterové lety k tomu agentuře řekla, že na přijetí konkrétních opatření je příliš brzy. „Zatím máme málo informací,“ uvedla.

V minulosti měly stávky za následek zpožďování letů.

Bankrotující Řecko

Řecko se dlouhodobě potýká s platební neschopností. Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond mu loni v květnu slíbily pomoc ve výši 110 miliard eur, ovšem už se hovoří o tom, že Atény budou potřebovat půjčit ještě zhruba jednou tolik.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách.

V současnosti se vedou jednání o v pořadí páté splátce z původního balíku, kterou věřitelé podmiňují dalšími rozpočtovými škrty a privatizací, jakkoliv je tato v současné situaci pro stát nevýhodná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám