Hlavní obsah

Němečtí konzulární úředníci šli na ruku převaděčům

Právo, KOV
Berlín

Na dvacet případů podezření z nezákonného převádění osob a přijímání úplatků za udělování německých pobytových víz řeší berlínská prokuratura a s ní i ministerstvo zahraničí. Napsal to týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Prokuratura řeší praktiky na více než 12 zastupitelských úřadech SRN.

Článek

Jde o více než 12 zastupitelských úřadů SRN – například v Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Afghánistánu, Emirátech, Egyptě a v Guineji. Podezřelých je několik desítek úředníků a diplomatů, kteří se od roku 2007 podíleli na převádění cizinců do Německa, jimž za úplatek vydávali víza.

Nejtěžší případ je podle listu z Kábulu, kde tamní úřady vydávaly víza na základě nepravdivých údajů a žadatelé platili konzulárním úředníkům vedle oficiálních poplatků ještě několik set eur za jedno vízum.

Místní síly v Kábulu prý postupovaly podle příkazů mezinárodního převaděčského gangu, jehož šéfové seděli v Porýní. Právě tam bylo nedávno provedeno několik razií v bytech i v kancelářích a byl zabaven důkazní materiál.

Část obviněných se přiznala. Od dubna vyšetřuje prokuratura ilegální příjezdy Afghánců, které podle dosavadních zjištění umožňoval 40letý šéf vízového oddělení na německém generálním konzulátu v Dubaji. Ten už byl v Berlíně zatčen a obviněn, že čtyři roky vystavoval afghánským občanům víza na základě falešných firemních dat.

Úředník byl napojen na jednoho afghánského obchodníka, za vízum bral údajně až 3000 dolarů. Obchodník byl zatčen v květnu v Hamburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám