Hlavní obsah

Zadržený hacker hrozil sebevraždou, když nebude moci na web

Novinky,
Londýn

Matka zadrženého hackera Ryana Clearyho Rita uvedla, že její syn měl psychické a emocionální problémy od raného dětství. Už v deseti se pokusil zabít. Podle ní byl posedlý internetem a svůj pokoj opouštěl jen, aby šel na záchod. Do jeho pokoje nesměl nikdo vstoupit.

Foto: Novinky

Článek

Listu Daily Telegraph řekla, že mu nechávala jídlo přede dveřmi a do místnosti směla vstoupit jen jednou týdně – když uklízela.

Pravila, že syn jí hrozil, že si podřeže zápěstí, jestliže mu zabráni v přístupu na internet. Brala to vážně, protože se už dříve pokusil zabít.

Mladík měl diagnostikovánu agorafobii (strach z otevřených prostor - pozn. red.) a emoční poruchu osobnosti. V dětství projevoval nedostatečné schopnosti odhadnout nebezpečí a následky svých činů, takže skákal před jedoucí auta a dokonce doma zapaloval ohně. V pěti ho odmítli přijmout do školy. Jeho matka má bipolární afektivní poruchu (dříve označovaná jako maniodepresivní psychóza).

Podle jednoho se svých přátel mladík také vdechoval výpary z paliv.

Obvinění Clearyho může být rozšířeno

Cleary je obviněn z pěti trestných činů. Na stránky Úřadu pro vážný organizovaný zločin (SOCA) zaútočil 20. června. Je též obviněn, že před 20. červnem vytvořil s dalšími neznámými komplici síť unesených počítačů, které použil při útocích typu DoS (Denial of Service), kdy je stránka zahlcena takovým množstvím dotazů, že další odmítne. Dále je obviněn, že vytvářel, upravoval a nabízel tuto síť pro útoky nebo pomoc při nich.

Obviněn je i ze dvou loňských útoků. V listopadu zaútočil na stránky Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI, která bojuje proti hudebnímu pirátství. O měsíc dříve zaútočil na stránku britského fonografického průmyslu. [celá zpráva]

Podezřelý je z útoků na stránky Sony i na americkou zpravodajskou službu CIA a na stránky amerického Senátu. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) také zjišťuje, jestli náhodou Cleary neútočil na Facebook, který má 500 miliónů uživatelů.

Zatím byl obviněn jen z útoků na britské společnosti, vyšetřování útoků na zahraniční firmy zatím, není uzavřeno. Kvůli nim mu může hrozit i vydání do USA.

Cleary je považován za hlavu hackerské sítě LulzSec. Ta se přihlásila k útokům na stránky amerického senát na stránky SOCA.

Jak ale řekl jeho 22letý bratr: „Není to šéf kriminálníků, je to ještě kluk.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám