Hlavní obsah

Hackerské síti šéfoval 19letý Brit, je podezřelý i z útoků na Sony

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Devatenáctiletého Brita Ryana Clearyho ve středu obvinili z pěti počítačových útoků včetně napadení stránek Úřadu pro vážný organizovaný zločin (SOCA), uvedla BBC. Podle listu The Sun podnikl také útoky na společnost Sony a šéfoval hackerské síti LulzSec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cleary je obviněn z pěti útoků. Na SOCA zaútočil 20. června. V listopadu zaútočil na stránky Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI, která bojuje proti hudebnímu pirátství. O měsíc dříve zaútočil na stránku britského fonografického průmyslu. Je též obviněn, že před 20. červnem vytvořil s dalšími neznámými komplici síť unesených počítačů, které použil při útocích typu DoS (Denial of Service), kdy je stránka zahlcena takovým množstvím dotazů, že další odmítne.

Dále je obviněn, že vytvářel, upravoval a nabízel tuto síť pro útoky nebo pomoc při nich.

Připisují se mu útoky na Sony

List The Sun píše, že je zřejmě hlavou hackerské skupiny LulzSec, která se přihlásila k útoku na SOCA a k útoku na stránky amerického Senátu.

Cleary je též podezřelý, že byl mozkem útoků na herní giganty Nintendo a Sony, kde se zmocnil adres 77 miliónů jmen majitelů konzolí PlayStation, i na americkou tajnou službu CIA.

Útoky prováděl ze svého pokoje v domě své matky ve Wickfordu v hrabství Essex, kde byl v úterý ve 3:30 ráno zadržen. [celá zpráva]

LulzSec je odštěpnou skupinou od hackerské skupiny Anonymous, s níž soupeří. Napadla také televizní stanice PBS a Fox.

Skupina Anonymous zase podnikala útoky proti službám PayPal a MasterCard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám