Hlavní obsah

Finsku povládne koalice šesti stran, protievropští Praví Finové jsou v opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský parlament ve středu zvolil premiérem dosavadního ministra financí Jyrkiho Katainena a potvrdil jeho novou "duhovou" vládu, tvořenou celkem šesti stranami. Pro Katainena podle agentury AP hlasovalo 118 poslanců 200členného parlamentu, proti bylo 72.

Foto: Mikko Stig, Reuters

Nový finský premiér Jyrki Katainen

Článek

Na vytvoření kabinetu se dohodlo šest stran, které obsadily v parlamentu 128 hlasů. Katainen se snažil sestavit vládu od vítězství ve volbách ze 17. dubna. Snaha vytvořit koalici s populistickými a protievropskými Pravými Finy nakonec skončila neúspěšně. Třetí nejsilnější strana nakonec skončila v opozici.

Katainen jako předseda nejúspěšnější Národní koaliční strany (KOK) zkoušel různé jiné varianty, nakonec se dohodl na širší koalici. Hlavními vládními partnery KOK tak jsou sociální demokraté (SDP), kteří skončili ve volbách na druhém místě.

Koalici dále tvoří Levicový svaz Finska (VL), Svaz zelených (VIHR), Švédská lidová strana (SFP) a Křesťanský svaz Finska (SKL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám