Hlavní obsah

Sestra mylně diagnostikovala nemoc pomocí počítače, dívka zemřela

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mladá, teprve 26letá Britka zemřela na žilní trombózu. Sama přitom vyhledala v Nottinghamu pomoc ve zdravotním středisku. Odtamtud ji ale sestra poslala domů s tím, že má jen svalové bolesti. K diagnóze použila počítačový program. O případu informoval list Daily Mail. Nyní ho šetří britské ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Rebecca Cainová zemřela jen několik dní poté, co přišla na zdravotní středisko s tím, že má velké bolesti.

Sestra s ní strávila deset minut a diagnózu stanovila na základě počítačového programu na internetu. Sdělila jí, že bolesti a otoky nohou jsou svalového původu. Rebbeca přitom měla podezření na trombózu. Ze střediska se vrátila v slzách. Svému muži pravila, že ji podvedli.

O několik dní později zkolabovala, když byla na návštěvě u přátel. O několik hodin později zemřela v nemocnici.

Vyšetřování bylo zahájeno krátce po její smrti. Ve zprávě koronera bylo uvedeno, že žena zemřela, protože sestra nepoznala symptomy hluboké žilní trombózy v pravém lýtku.

Zmíněné zdravotní středisko, které má poskytovat pomoc při méně závažných onemocněních, přitom mělo už v minulosti problémy s diagnostikováním. Žilní trombózu nepoznali u dalších dvou lidí v letech 2002 a 2008.

Na základě případu má být změněn systém diagnostikování pomocí počítače, aby tak byla omezena možnost, že bude diagnóza stanovena mylně.

Reklama

Výběr článků

Načítám