Hlavní obsah

V Maďarsku havaroval český autobus, dva mrtví

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Petr Pokorný, Šárka Tonarová
Budapešť
Aktualizováno

V Maďarsku se v pondělí nad ránem na dálnici nedaleko slovenského hraničního přechodu Rajka srazil český autobus se slovenským kamiónem. Policie informovala, že zemřeli řidiči z obou vozidel. Dalších deset lidí bylo vážně zraněno.

Článek

Mluvčí policie Tünde Kocsisová pro agenturu MTI uvedla, že tragická nehoda se stala na silnici M15. Nejprve došlo ke kolizi slovenského a polského kamiónu.

Podle svědků slovenský kamión přejel opakovaně dělicí čáru a boční stranou narazil do protijedoucího polského kamiónu. Při nárazu dostal defekt a neovladatelný kamión se řítil na český autobus jedoucí v protisměru. Řidič autobusu neměl šanci zareagovat.

„Bylo to hrozné. Najednou jsme ucítili náraz. Lidé řvali bolestí. Někdo zakřičel, že autobus hoří a musíme okamžitě vystoupit. Ven jsme se dostali okny. Pomáhali jsme si navzájem a pomáhali nám i řidiči, kteří jeli kolem,“ líčila situaci jedna z cestujících pro zpravodajskou televizi HírTV.

Čeští turisté se vraceli z termálních lázní ve východomaďarském Hajdúszoboszló.

Generální ředitel společnosti Autobusy České Budějovice Vladimír Homola uvedl, že společnost je v kontaktu s policií a záchrannými sbory a nemocnicemi. „Cestovní kancelář vypravila delegáta, který pomáhá s tlumočením a organizací," uvedl.

Homola, který je v současnosti v Maďarsku na místě neštěstí, Právu řekl, že na místo nehody v 6 hodin ráno dorazil náhradní autobus, který by měl cestující s havarovaného vozu převézt zpět do ČR.

Zranění z autobusu pražské cestovní kanceláře Hungariatour jsou z Klášterce nad Ohří na Chomutovsku. Podle vedoucí cestovní kanceláře Lucie Jirušové se řada z nich už vrací do Česka. „Zranění utrpěli všichni cestující. Ti, jejichž zranění byla lehká a mohli po ošetření odjet, převezeme ještě dnes domů,“ uvedla.

Klášterečtí klienti jezdí podle ní s cestovní kanceláří už deset let. „Děláme všechno podle předpisů, to, co se stalo v Maďarsku, jsme nemohli ovlivnit, přesto nás to velmi mrzí,“ dodala.

Vrátit by se mohla asi polovina

Padesát lidí utrpělo zranění různého rozsahu, od lehčích až po velmi těžká, a bylo rozvezeno do tří nemocnic.

“Odhadem by se mohla zpátky vrátit asi polovina z těch padesáti lidí. Zástupci společnosti zůstávají na místě," řekl Homola.

"Naši řidiči nehodu nezavinili a nemohli ji ovlivnit,“ podotkl pro Právo Homola.

V autobuse zahynul řidič, jenž zrovna u volantu neseděl. Lehčí zranění utrpělo 41 dalších osob. Na místě zasahovalo 25 záchranných vozů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zničená přední část českého autobusu

Podle MTI bylo v českém autobusu pět desítek lidí. Zraněné odvezli do nemocnice v Györu, Tatabányi a Mosonmagyaróváru. Podle lékařů je stav jednoho pacienta kritický.

Slovenský kamión začal po srážce hořet. Silnice byla uzavřena.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zničený český autobus, v pozadí slovenský kamión.

Druhá nehoda za dva dny

Havárie se udála jen den poté, co jiný autobus s Čechy havaroval v Rakousku. Vyjel z pruhu na severní dálnici A5 v oblasti Weinviertel a za svodidly se převrátil. Nehoda si vyžádala těžké zranění jedné osoby a lehká zranění 12 dalších. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám