Hlavní obsah

Medvěděv nebude Putinovi návrat do Kremlu komplikovat

Novinky, rei

Dmitrij Medvěděv nebude znovu kandidovat do úřadu prezidenta Ruské federace, bude-li o zvolení usilovat jeho předchůdce a nynější premiér Vladimir Putin. Medvěděv to řekl v rozhovoru pro list The Financial Times (FT).

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv (vlevo) s premiérem Vladimirem Putinem

Článek

Medvěděv si při nástupu do úřadu v roce 2008, kdy Putin už nemohl potřetí kandidovat, vysloužil nálepku jeho loutky. V průběhu let se ale několikrát s premiérem veřejně názorově střetl, což vyvolalo spekulace, že by mohl v příštích volbách, kdy voliči vyberou nového prezidenta poprvé na delší období šesti let, kandidovat proti němu.

To Medvěděv odmítl: „To je obtížné si představit nejméně z jednoho důvodu,“ řekl. „Vladimir Putin a já koneckonců do značné míry představujeme jednu a tu samou politickou sílu. Soutěžení mezi námi by mohlo podrýt cíle a úkoly, které jsme v uplynulých letech naplňovali," řekl FT.

Medvěděv poznamenal, že své rozhodnutí, zda bude kandidovat, nebo ne, brzy oznámí. „Myslím si, že každý, kdo zastává takový post, prostě chce kandidovat znovu. Jinou otázkou ale je, zda se tak pro to rozhodne, či nikoliv,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám