Hlavní obsah

Rakušan měl připravovat útok letadlem na Spolkový sněm v Berlíně

Vídeň/Berlín

Policie zadržela ve středu Rakušana, který údajně zamýšlel narazit letadlem do budovy německého Spolkového sněmu v Berlíně. Rakouské úřady podle agentury DPA zjišťují, zda útok skutečně plánoval. Německá prokuratura v Karlsruhe v sobotu ale oznámila, že neexistují žádné podklady pro konkrétní přípravu teroristického útoku v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Vídeňské letiště Schwechat, kde byla trojce zadržena.

Článek

Pětadvacetiletý Rakušan, který konvertoval k islámu, podle listu Kronen Zeitung měsíce trénoval na leteckém simulátoru obdobu atentátu, který spáchali teroristé v USA 11. září 2011.

Rakouská vrchní státní zástupkyně Marie-Luise Nittelové dnes sdělila, že dosavadní vyšetřování zatím Rakušanův záměr nepotvrdilo. "Pátrání je teprve na začátku a bude intenzivně pokračovat," dodala.

Současně se zmíněným Rakušanem zadrželi policisté na vídeňském letišti Schwechat dva muže a ženu. Trojice, která byla po výsleších propuštěna, chtěla podle úřadů odletět do Pákistánu, kde se měla zúčastnit výcviku v teroristickém táboře.

Rakouská policie již na konci května zadržela na základě německého zatykače údajného šestadvacetiletého islámského extremistu. Tento Němec tureckého původu je podezřelý z příslušnosti k teroristické organizaci Němečtí mudžáhidé Talibanu (DTM).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám