Hlavní obsah

Na Slovensku odhalili bustu válečnému zločinci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na hlavním náměstí severoslovenského města Rajec byla po několikaměsíčních sporech odhalena busta ministra zahraničí fašistického Slovenského štátu a jednoho z iniciátorů protižidovské politiky Ferdinanda Ďurčanského. Občanská hnutí to označila za oslavu válečného zločince.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Busta válečného ministra Ďurčanského před odhalením

Článek

Předseda hnutí Human Peter Marianek podal ve věci trestní oznámení. „Děláme to proto, aby se na Slovensku nestalo dobrým zvykem pokládat propagaci fašismu za projev národního cítění,“ uvedl Marianek.

Slovenská židovská obec a Svaz protifašistických bojovníků považují odhalení Ďurčanského busty na Náměstí Slovenského národního povstání za cynismus. Naopak primátor města Ján Rybárik obhajuje odhalení busty tím, že Ďurčanský je slavným rodákem města a v jeho osobě převládá víc pozitiv než negativ.

Tiso bouřlivé reakce nebudí

Na konci druhé světové války uprchl Ďurčanský do zahraničí a v nepřítomnosti byl odsouzen k smrti. Nikdy nebyl rehabilitován. V Rajci je ovšem i pamětní deska exprezidenta Jozefa Tisa, který zde působil jako farář.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V Rajci je i pamětní deska exprezidenta Jozefa Tisa.

Busta Ďurčanského vyvolala vášnivé reakce, ale v obci Čakajovce u Nitry stojí už léta Tisova socha a nikomu to, zdá se, nevadí. Jeho socha stojí v Panteonu slovenských činitelů ve společnosti například Andreje Hlinky a Milana Rastislava Štefánika. Autorem soch je místní lidový umělec Štefan Ľahučký.

U příležitosti výročí vzniku Slovenského štátu se zde pravidelně scházejí sympatizanti Tisova režimu. „Naše obec je silně národně orientovaná,“ řekl Právu starosta obce Milan Greguš ze Slovenské národní strany. „Jsem ráda, že máme v obci tak hezký památník. Je tady každý rok pěkná slavnost,“ uvedla obyvatelka obce Emília Chomátová.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko toužilo zabrat Zlín i Vsetín

Fašistický Slovenský štát chtěl ke svému území připojit také Moravské Slovácko a o této možnosti jednal s Třetí říší. Jak informuje deník Pravda, tuto žádost...

Výběr článků

Načítám