Hlavní obsah

Rozšiřování EU na Balkáně vázne, kritizoval eurokomisař Füle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle kritizoval "rozšiřovací apatii" na západě Balkánu. Na diskusi ve vídeňském Domě Evropské unie podle agentury APA řekl, že nejde o únavu z rozšiřování, ale o apatii politických elit regionu. Podle něj se to ale po přijetí Chorvatska změní a EU opět získá v regionu na důvěryhodnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisař Štefan Fülle.

Článek

Pokroky na cestě k zahájení přístupových rozhovorů vidí komisař z České republiky u Srbska, Makedonie a Černé Hory. Od Bělehradu, jenž nedávným zatčením bosenskosrbského generála Ratka Mladiče odstranil největší překážky na cestě do EU, však Füle požaduje pokrok v dialogu s odštěpeným Kosovem. [celá zpráva]

V nynější fázi rozšiřovacího procesu podle Füleho v této souvislosti nelze hovořit o nějaké podmínce, protože v této věci neexistuje jednota ani mezi členskými zeměmi bloku. Časem však získá řešení konfliktu s Prištinou na důležitosti.

Bývalý zvláštní koordinátor stabilizačního paktu EU Erhard Busek poznamenal, že není spravedlivé, když některé země EU tento nový stát neuznaly.

Situace v oblasti je komplikovaná. Bělehrad by rád připojil Srby obývané čísti kosova k Srbsku. Spojené státy ale "absolutně odmítají" myšlenku na rozdělení Kosova, prohlásil ve čtvrtek v Prištině náměstek ministra zahraničí USA Philip Gordon.

Albánii, Bosnu a Kosovo čekají velké reformy

O menším pokroku a o nadále velkých výzvách naopak Füle hovořil v souvislosti s Albánií, Bosnou a Hercegovinou a Kosovem. Od nich požadoval naléhavé reformy při vytváření právního státu a demokratických institucí. Chorvatsko podle Füleho příkladně ukázalo, jak je možné "se v silném národním konsensu oprostit od stínu minulosti".

Evropská unie minulý týden doporučila dokončení přístupových jednání s Chorvatskem. S přijetím země se počítá v polovině roku 2013. [celá zpráva]

Vysoký představitel OSN pro Bosnu a Hercegovinu Valentin Inzko na diskusi ve vídeňském Domě Evropské unie upozornil na zastavený proces reforem v Bosně a Hercegovině. Poukázal mimo jiné na to, že země nemá více než osm měsíců po volbách federální vládu.

Erhard Busek dodal, že národnosti Bosny a Hercegoviny se musí nejdřív rozhodnout, zda vůbec chtějí žít ve společném státe.

Reklama

Výběr článků

Načítám